Biden mění pravidla držení zbraní. Omezil používání nástavců a domácích součástek

Události: Biden schválil příkazy omezující držení zbraní v USA (zdroj: ČT24)

Americký prezident Joe Biden ve čtvrtek podepsal exekutivní příkazy pro větší kontrolu střelných zbraní. Podle něho mají předcházet útokům a masovým vraždám. Zpřísnění se očekávalo a mnozí Američané proto nakupovali dopředu, za březen si v USA pořídili na dva miliony nových zbraní. Více se jich prodalo jen před rokem, kdy lidé takto reagovali na začátek koronavirové pandemie.

Šéf Bílého domu střelby v USA označil za epidemii, která musí skončit. Každý den je podle něj ve Spojených státech postřeleno 315 lidí, z nichž 106 zemře.

„Dochází k tomu moc často. Pokaždé když pustíme televizi, vidíme něco takového. Teď se to děje i přímo u nás,“ tvrdí náčelník policie Jason Lando z Frederick City, kde během střelby zemřel jeden člověk a dva byli zraněni. 

Během středy došlo v USA ještě k další fatální střelbě. Bývalý profesionální hráč amerického fotbalu Phillip Adams v Jižní Karolíně zastřelil prominentního lékaře, jeho ženu, jejich dvě vnoučata a dalšího muže. Dvaatřicetiletý Adams, který opustil ligu amerického fotbalu NFL před více než pěti lety, byl nalezen mrtvý několik hodin poté.

Několik hodin po Bidenově oznámení pak zemřel nejméně jeden člověk a několik dalších bylo zraněno při střelbě v tovární hale firmy ve městě Bryan v Texasu. Podezřelý, jímž je patrně zaměstnanec firmy, je podle policie ve vazbě.

Přísněji proti zbraním bez sériových čísel i rizikovým držitelům

Prezident Biden se nyní rozhodl legislativně zakročit proti držení střelných zbraní, které obsahují součástky domácí výroby a nemají sériová čísla. Nařídil také jednotlivým americkým státům, aby rizikovým vlastníkům odebíraly zbraně. Stabilizační nástavce, které v praxi mění pistole na pušky, by měly nově podléhat registraci podle zákona o střelných zbraních.

Šéf Bílého domu uvedl, že požádá Úřad pro alkohol, tabák, zbraně a výbušniny (ATF), aby každoročně vypracoval zprávu o obchodování se zbraněmi v USA. Ve svém čtvrtečním projevu označil násilí spojené se střelnými zbraněmi za veřejnou zdravotní krizi. Mezi diváky byli pozůstalí obětí střelby. Prezident rovněž poukázal na další hromadnou střelbu, která se tento týden odehrála v Jižní Karolíně. „Toto je epidemie, proboha, a musí se zastavit,“ řekl.

Bidena kritizují aktivisté bojující za přísnější legislativu

Nové kroky ke kontrole střelných zbraní Biden oznámil po boku viceprezidentky Kamaly Harrisové a ministra spravedlnosti Merricka Garlanda. „Zažili jsme více tragédií, než dokážeme snést. Lidé chtějí činy, zbývá tedy jen vůle a odvaha jednat,“ řekla viceprezidentka.

Demokrat Biden o větší kontrolu střelných zbraní usiluje dlouhodobě. Už během kampaně sliboval, že zákony omezující držení některých typů zbraní prosadí okamžitě po nástupu do úřadu. Aktivisté bojující za zpřísnění legislativy mu ale vyčítají, že s tím otálí. Jeho současné kroky označují za nedostatečné.

Společně s dalšími útoky ozbrojených střelců v USA sílí i volání po důsledných kontrolách všech prodejů pistolí a pušek, omezení velkokapacitních zásobníků i některých typů střeliva a zbraní. „Je nutné zakázat útočné pušky. Na amerických ulicích, ve školách, na koncertech, v kinech, synagogách nebo kostelech není místo pro zbraně určené k válčení,“ tvrdí aktivistka za omezení prodeje zbraní Kris Brownová.

Americký ministr spravedlnosti Merrick Garland
Zdroj: ČTK/ZUMA/Yuri Gripas

Biden plánuje další kroky proti držitelům zbraní

Republikáni a konzervativní aktivisté však novou legislativu odmítají, podle nich totiž vůbec nefunguje. „V Chicagu, které legislativně omezilo držení zbraní, vzrostlo loni zneužití střelných zbraní ke kriminálním deliktům téměř o šedesát procent. Starostka Lori Lightfootová z toho obviňuje údajně mírné zbraňové zákony v jiných státech,“ řekl Wayne LaPierre z Národní střelecké asociace.

Americká společnost je v otázce kontroly zbraní dlouhodobě rozdělená. Právo držet zbraň zaručuje druhý dodatek americké ústavy. Biden v projevu zdůraznil, že jím oznámená opatření do tohoto dodatku „nezasahují“. 

Sněmovna reprezentantů nedávno přijala návrhy dvou zákonů o přísnějším prověřování lidí, kteří si zbraně pořizují. V Senátu ale nemají podporu, a proto Joe Biden situaci řeší prezidentskými dekrety. Zároveň upozorňuje, že ohledně držení střelných zbraní plánuje brzy další kroky.