Další právní krok Evropské komise proti Polsku. Brusel chce ukončit činnost disciplinární komory

Události: Chaos v polské justici (zdroj: ČT24)

Brusel žádá, aby Soudní dvůr EU v Lucemburku předběžným opatřením zastavil činnost disciplinární komory, která podle kritiků podléhá politickému tlaku. Obává se o nezvratnou ztrátu nezávislosti polských soudců. Varšava postup znovu odmítla s tím, že justiční reformy patří ke kompetenci členských států.

Igora Tuleyu vyšetřuje prokuratura za překročení pravomocí soudce. On obvinění odmítá, stejně jako výslech. Kvůli tomu, že imunity ho zbavila Disciplinární komora Nejvyššího soudu, kterou neuznává.

„Naposledy prokuratura požádala takzvanou disciplinární komoru o souhlas s mým zadržením a nuceným předvedením k výslechu,“ říká Tuley, který se stal jednou z hlavních tváří sporu o polskou justici. Kvůli jeho případu se nejednou protestovalo.

Disciplinární komoru vybírá Zemská rada soudnictví, která podle kritiků po reformách z uplynulých let podléhá silnějšímu politickému tlaku. Její legitimitu zpochybnily polské soudy i Brusel.

„Soudci, když přísahají, nepřísahají na evropské smlouvy, ale na ústavu polské republiky. To je takový detail, na který se možná ve veřejné debatě v Polsku zapomíná,“ uvedl polský viceministr spravedlnosti Sebastian Kaleta.

Konec sporu mezi Varšavou a Bruselem je v nedohlednu

Nepřímo i kvůli Tuleyovu případu se teď Evropská komise znovu obrátila na unijní soudní dvůr – chce, aby práci disciplinární komory úplně zastavil. A zneplatnil všechna její rozhodnutí.

„Vytváří se tu riziko vážného a nezvratného narušení nezávislosti soudnictví v Polsku a unijního právního pořádku,“ sdělil evropský komisař pro spravedlnost Didier Reynders.

Spirála sporu mezi Varšavou a Bruselem pokračuje a cesta ven je v nedohlednu. I tentokrát polská vláda žalobu odmítla s tím, že nemá právní ani faktické opodstatnění. „Úpravy v oblasti týkající se systému spravedlnosti jsou výhradně v kompetenci dané země,“ prohlásil mluvčí polské vlády Piotr Müller.

Obrana státní suverenity je argument, který vládnoucí strana používá ve všech sporech s Unií. Teď si ho chce nechat premiér Mateusz Morawiecki potvrdit i polskou nejvyšší instancí. Žádá, aby rozhodla, zda má zdejší ústava přednost před unijním právem.