Střelec zabil v coloradském supermarketu deset lidí. Policie ho identifikovala a obvinila

Události: Policie identifikovala a obvinila střelce z Colorada (zdroj: ČT24)

Nejméně deset lidí, včetně prvního policisty na místě, zabil střelec v pondělí v supermarketu ve městě Boulder v americkém státě Colorado. Policie zadržela podezřelého, který skončil se zraněním v nemocnici a nyní čelí obvinění z desetinásobné vraždy prvního stupně. Úřady jej identifikovaly jako jednadvacetiletého muže jménem Ahmad Al Aliwi Alissa. Motiv útoku zatím neobjasnily. Americký prezident Joe Biden v reakci vyzval Kongres ke schválení opatření o kontrolách spojených s nákupem zbraní a zákazu útočných pušek.

Jeden z členů bezpečnostních složek řekl serveru ABC News, že policisté nejprve kolem 14:30 místního času (21:30 SEČ) reagovali na zprávy ohledně střelby na parkovišti supermarketu. Když dorazili na místo, začal na ně podezřelý střílet z pušky. Jedním z prvních zasahujících policistů byl i 51letý Eric Talley, otec sedmi dětí, který při přestřelce zemřel.

Podle výpovědi některých svědků pak střelec vstoupil do obchodu a beze slova začal střílet do lidí. Zákazníci supermarketu si lehali na zem nebo utíkali do zadní části obchodu a ukrývali se v jeho zázemí.

Na místo činu rychle dorazili další policisté, hasiči i sanitky, rychle přijela rovněž jednotka rychlého nasazení (SWAT), která následně pronikla do supermarketu.

Média: Útočník měl samonabíjecí pušku

O něco později policisté z objektu vyvedli spoutaného muže se zakrvácenou nohou, který neměl boty ani tričko, jen krátké kalhoty. Bratr zadrženého později potvrdil, že tímto mužem byl údajný pachatel, který pochází z předměstí Denveru. Úřady v záznamu o zatčení uvedly, že podezřelý si šest dnů před střelbou koupil útočnou pušku, podle informací listu The New York Times byla v Boulderu použita samonabíjecí puška AR-15.

Ahmad Al Aliwi Alissa už byl po prvotní hospitalizaci transportován do věznice. Prokurátor, který má případ na starosti, na tiskové konferenci uvedl, že jednadvacetiletý muž podle prvních důkazů zřejmě jednal sám. Do vyšetřování se zapojil Federální úřad pro vyšetřování (FBI), podle jehož zástupce je příliš brzy na závěry ohledně motivu útoku. 

Známá už je ovšem totožnost všech deseti obětí, kterými byli muži a ženy ve věku od 20 do 65 let. Z místa činu po setmění odjela ambulance s tělem zemřelého policisty Talleyho, kterou na cestě doprovázely desítky policejních, hasičských aut a sanitek se zapnutými majáky.

Vyjádření politiků

K masakru ve městě na úpatí Skalnatých hor se vyjádřila řada politiků působících na federální úrovni včetně prezidenta Bidena a viceprezidentky Kamaly Harrisové. „Je to tragické. Deset lidí, kteří si hleděli svého, žili svůj život, nikoho neobtěžovali. Policista, který vykonával své povinnosti, a to s velkou odvahou a hrdinstvím. Měl sedm dětí, jestli tomu správně rozumím. Je to tragické,“ řekla Harrisová. Policie v Boulderu na následné tiskové konferenci potvrdila, že po zabití strážníka Talleyho zůstalo bez otce sedm dětí ve věku od pěti do 18 let.

„Dnes jsme spatřili, jak vypadá zlo,“ napsal v prohlášení zveřejněném na Twitteru guvernér Colorada Jared Polis. „Truchlím společně se všemi členy naší komunity a se všemi obyvateli Colorada,“ dodal. 

Necelý týden od střelby v Georgii

Média také připomněla, že 17. března došlo ke střelbě ve třech masážních a kosmetických salonech v oblasti amerického města Atlanta (stát Georgia). Úřady pak obvinily z osmi případů vraždy 21letého muže, kterého v souvislosti s tímto případem zadržely.

Muž policii sdělil, že útok nebyl rasově motivovaný. Obviněný Robert Aaron Long po zadržení řekl, že se potýká se závislostí na sexu. Kapitán místní policie Jay Baker uvedl, že pachatel na salony zaútočil, protože je vnímá jako místa poskytující sexuální služby a jsou pro něj proto pokušením, které chtěl odstranit.

Po pondělním krveprolití začala od členů Kongresu zaznívat volání po přijetí nových opatření spojených s držením střelných zbraní. Demokratická šéfka Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová připomenula, že větší ze dvou komor Kongresu nedávno schválila dvojici návrhů týkajících se kontrol prováděných při nákupu zbraní. Opatření se nyní nacházejí v Senátu rozděleném poměrem hlasů 50 na 50, kde by jejich schválení bylo překvapivé vzhledem k dosavadnímu odmítavému postoji republikánů ke zpřísňování podmínek legálního nákupu zbraní a pravidlu, které jim umožňuje blokovat hlasování o legislativních návrzích.

„Senát by měl okamžitě schválit dva návrhy přijaté sněmovnou, které vyplňují mezery v systému prověřování osob,“ vyzval v Bílém domě Biden. „Také bychom přitom měli zakázat útočné pušky,“ dodal prezident.