Při třech útocích na masážní salony u Atlanty zemřelo osm lidí

Po úterní střelbě ve třech masážních a kosmetických salonech v Atlantě a okolí zemřelo nejméně osm lidí, převážně žen asijského původu. Vyšetřovatelé po hodinách pátrání a honičce zatkli jednadvacetiletého podezřelého na jihozápadě státu Georgia, toho následně obvinili z osmi případů vraždy. Policii sdělil, že útok nebyl rasově motivovaný.

Útočník vtrhl v úterý kolem páté večer do masážního salonu ve městě Acworth v okrese Cherokee asi 50 kilometrů od Atlanty, kde postřelil pět lidí. Dva zemřeli na místě, další tři převezli záchranáři do nemocnice, kde dva z nich později svým zraněním podlehli. Oběťmi byly dvě ženy s asijskými kořeny a muž a žena bílé pleti.

Asi o 50 minut později přijela policie do salonu krásy na severovýchodě Atlanty, odkud bylo hlášeno vloupání. Strážníci na místě našli tři zastřelené ženy, řekl šéf místního policejního sboru Rodney Bryant. Při ohledávání místa činu přišly zprávy o střelbě v dalším masážním salonu, který leží naproti přes ulici. Tam našli policisté jednu mrtvou ženu.

Podle agentury Reuters bylo celkem mezi mrtvými šest žen asijského původu. Ministerstvo zahraničí Jižní Koreje vydalo prohlášení, podle kterého policie potvrdila, že čtyři z obětí jsou ženy s korejskými předky. Korejská diplomacie se nyní snaží zjistit jejich státní příslušnost.

Agentura AP poznamenala, že Spojenými státy v poslední době zmítá vlna útoků proti Američanům asijského původu, která souvisí s epidemií covidu-19 v zemi. Řada odborníků přičítá rostoucí agresivitu vůči příslušníkům této menšiny rétorice některých politiků včetně exprezidenta Donalda Trumpa, kteří například opakovaně nazývají koronavirus čínským virem. První nakažení se totiž objevili na konci roku 2019 v čínském městě Wu-chan.

K vlně krutých zločinů z nenávisti proti Američanům asijského původu se minulý týden vyjádřil i prezident Joe Biden v projevu o boji proti covidu-19. „Je to špatné, je to neamerické a musí to přestat,“ uvedl.

Události ČT: Střelba v Atlantě (zdroj: ČT24)

Pravděpodobného pachatele natočily kamery

O možném motivu úterních útoků úřady v Georgii ihned nehovořily. Podezřelého Roberta Aarona Longa, jehož policie později zadržela asi 240 kilometrů jižně od Atlanty, zachytily bezpečnostní kamery, jak přijíždí k salonu v Acworthu jen několik minut před útokem. Policie následně uvedla, že se objevil i na záznamech pořízených krátce před útoky v salonech v Atlantě.

Mluvčí atlantské policie proto prohlásil, že je podle dosud dostupných důkazů „extrémně pravděpodobné, že je náš podezřelý ten samý jako ten z okresu Cherokee, který je ve vazbě“.

Policejní sbory z obou míst činu se nyní snaží souvislost útoků potvrdit, na operaci se podílí také Federální úřad pro vyšetřování. Policie města Atlanta preventivně vyslala strážníky do všech podniků podobných těm, které byly napadeny, a v celé metropolitní oblasti posílila hlídky. Podle Reuters nařídila zvýšenou přítomnost v asijských čtvrtích i policie v New Yorku.

„Celá naše rodina se modlí za oběti těchto strašných násilných činů,“ uvedl ve vyjádření republikánský guvernér Georgie Brian Kemp.

Podezřelý ze střelby v masážních salónech v Atlantě Robert Aaron Long
Zdroj: ČTK/AP