Trump omilostnil 26 lidí včetně svého exporadce a šéfa volebního štábu

Americký prezident Donald Trump udělil těsně před Vánoci milost 26 lidem včetně svých bývalých blízkých spolupracovníků, kteří skončili ve vězení, a třem lidem zmírnil tresty. Na svobodu propustil šéfa svého volebního štábu z roku 2016 Paula Manaforta, bývalého poradce Rogera Stonea nebo otce svého zetě Charlese Kushnera.

Paul Manafort měl za mřížemi strávit sedm a půl roku za různé podvody odhalené během vyšetřování kauzy ruského vměšování do amerických prezidentských voleb v roce 2016. V téže kauze byl usvědčen i Trumpův tehdejší poradce Roger Stone. Mimo jiné vyšlo najevo, že lhal Kongresu, ovlivňoval svědka a mařil vyšetřování. Do vězení však nešel, protože mu prezident zmírnil trest.

Zpětně omilostnil Donald Trump Charlese Kushnera, který si trest za daňové úniky a ovlivňování svědků již odseděl. Odsouzen byl v roce 2005.

Americký prezident udělení milostí vyhlásil po svém příjezdu na dovolenou na Floridu, kam spolu s ním přicestoval jeho zeť a syn omilostněného Jared Kushner.

Kritika i z republikánských řad

Svým rozhodnutím na sebe prezident přivolal kritiku, a to i od republikánských politiků. Senátor Ben Sasse označil Trumpovo rozhodnutí omilostnit své vězněné spolupracovníky za „zcela prohnilé“.

Andrew Weissmann, který se podílel na Manafortově obžalobě, poukázal, že i přes milost byl někdejší prezidentský poradce za svoji činnost potrestán. Kromě toho, že si odseděl zhruba dva roky, nevztahuje se milost na propadlý majetek zabavený při občanskoprávním řízení.

„Pro Paula Manaforta tedy stále jsou důsledky, i když nejsou přiměřené rozsahu trestné činnosti, ze které byl obviněn a ke které se přiznal,“ řekl Weissmann televizi CNN. 

Naopak omilostněný Paul Manafort Trumpovi veřejně poděkoval. „Pane prezidente, moje rodina a já vám pokorně děkujeme za prezidentskou milost pro mě. Slovy nelze zcela vyjádřit, jak vděčni jsme,“ uvedl.

Trump před svými posledními Vánoci v Bílém domě udělil milost nebo snížil trest již 49 lidem. Před 26 milostmi a třemi sníženými tresty ze středy učinil v úterý totéž pro dalších dvacet lidí. Milost dostal bývalý prezidentův poradce pro zahraniční politiku George Papadopoulos nebo dva někdejší republikánští zákonodárci, kteří patřili mezi první Trumpovy podporovatele na politické scéně.

Podle agentury Reuters se očekává, že Donald Trump před 20. lednem, kdy skončí jeho prezidentský mandát, udělí ještě další milosti.