Manafort podle vyšetřovatele lhal FBI. Bývalý šéf Trumpova volebního štábu porušil dohodu o spolupráci

Zvláštní vyšetřovatel Mueller obvinil Manaforta ze lži (zdroj: ČT24)

Zvláštní vyšetřovatel Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) Robert Mueller obviňuje bývalého šéfa volebního štábu Donalda Trumpa Paula Manaforta, že lhal vyšetřovatelům FBI. Ti prověřují vliv Ruska na prezidentské volby v roce 2016. Porušil tak jejich předchozí dohodu a hrozí mu delší trest ve vězení a možná i další obvinění, napsala agentura AP. List The Guardian v úterý napsal, že Manafort se několikrát tajně sešel se spoluzakladatelem serveru WikiLeaks Julianem Assangem; Manafort to popřel.

Prokurátoři pracující pro Muellera v pondělí večer místního času (v noci na úterý středoevropského času) federálnímu soudu ve Washingtonu předložili zprávu, ve které tvrdí, že se Manafort po uzavření dohody dopustil federálních zločinů. A to tím, že v řadě záležitostí lhal FBI a Muellerovi. V čem konkrétně lhal, ale neupřesnili.

Manafort dohodu s Muellerem uzavřel 14. září. V dokumentu je klauzule, ve které se Manafort zavazuje s vyšetřovateli plně, otevřeně a pravdivě spolupracovat. Pokud by jakoukoli část slibu porušil, dohoda se ruší, ale Manafortova přiznání k trestným činům, která v rámci ujednání učinil, zůstávají v platnosti.

Obhajoba ve zprávě pro soud trvá na tom, že od uzavření dohody se Manafort opakovaně sešel s vyšetřovateli, se kterými podle svých závazků spolupracoval. „Je přesvědčen, že poskytl pravdivé informace, a nesouhlasí s hodnocením vládních úřadů a s tím, že dohodu porušil,“ uvádějí Manafortovi obhájci.

Trump mezitím útočí na zvláštního vyšetřovatele. Opakuje, že celá kauza je jen pokusem opozice zvrátit výsledek prezidentských voleb. „Falešný hon na čarodějnice pokračuje. Mueller a jeho gang Rozzlobených demokratů se ale zaměřuje jen na jednu stranu. Počkejte, až se dozvíte, jak strašlivě a hrůzně zachází s lidmi a ničí životy těm, kteří odmítají lhát,“ napsal prezident na Twitteru. 

Manafort se k trestným činům přiznal

Mueller i Manafortovi advokáti se shodli, že již není důvod odkládat verdikt o výši trestu, proto požádali soud o stanovení termínu pro vynesení rozsudku.

Manafort se v dohodě přiznal k trestným činům spiknutí proti USA a spiknutí za účelem maření spravedlnosti. Na základě dohody se měly soudy přestat zabývat několika body obžaloby ve dvou Manafortových případech, u kterých se porota nedokázala shodnout na jeho vině. To se týká například praní špinavých peněz a daňového podvodu.

Manafort je stále ve vazbě a čeká na trest. Hrozí mu několik let. Soud ve Virginii ho v srpnu uznal vinným v osmi bodech obžaloby, v dalších deseti se porota na verdiktu neshodla. Obvinění se týkala Manafortových finančních aktivit z doby, kdy pracoval ve prospěch někdejšího proruského ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče.

Druhému procesu, který byl plánován na září do Washingtonu a ve kterém se měl zodpovídat ze zamlčení svých lobbistických aktivit ve prospěch Janukovyče, se Manafort vyhnul uzavřením dohody s Muellerem. 

Žádný z Manafortových případů s prezidentskou kampaní nesouvisel, Mueller ale zločiny odhalil v rámci vyšetřování ruské kauzy.

The Guardian: Manafort se scházel s Assangem

Manafort se podle britského listu The Guardian několikrát tajně sešel se spoluzakladatelem serveru WikiLeaks Julianem Assangem, a to na ekvádorském velvyslanectví v Londýně, kde se Assange ukrývá.

Schůzky se podle deníku konaly roku 2013, 2015 a na jaře 2016. Právě tehdy se stal Manafort klíčovou postavou Trumpova tažení do Bílého domu. A právě tato poslední schůzka by mohla podle listu zajímat zvláštního vyšetřovatele Muellera. Manafort se sešel s Assangem v březnu; o něco později pak server zveřejnil informace získané z e-mailů ukradených ze serveru americké Demokratické strany, připomíná Guardian.

Manafort v úterním prohlášení informaci listu The Guardian o kontaktech s Assangem ostře odmítl a zprávu označil za „naprosto nepravdivou a záměrně nactiutrhačnou“.

Manafort v Trumpově týmu skončil kvůli vazbám na Janukovyče

V roce 2016 Manafort působil v Trumpově volebním štábu a dva měsíce ho dokonce i vedl. Z týmu prezidentského kandidáta byl Manafort propuštěn v srpnu 2016 po zprávách tisku, že vydělal miliony dolarů jako poradce ukrajinského prezidenta Janukovyče. V minulosti lobbista pracoval také pro prezidenty Geralda Forda, Ronalda Reagana a George Bushe.

Zvrat v Manafortově případu podle deníku The New York Times (NYT) svědčí o tom, že Mueller, jehož vyšetřování čelí kritice Bílého domu a řady republikánských činitelů, zvolil agresivnější přístup k ruské kauze.

Výjimečné rozhodnutí odstoupit od dohody pak vyvolává dojem, že vyšetřovatelé se domnívají, že Manafort neposkytl podrobnosti, které by pro případ ruského vměšování mohly být důležité. Muellerův tým očividně nepovažuje Manaforta za důvěryhodného, takže ho zřejmě nenechá svědčit, když o něm tvrdí, že opakovaně lže, poznamenal deník.