Americký lobbista blízký Kremlu se vloni opakovaně scházel se zakladatelem WikiLeaks Assangem

Americký lobbista Adam Waldman, dlouhodobě pracující pro ruského oligarchu Olega Děripasku, vloni devětkrát navštívil Juliana Assange. Napsal to britský deník Guardian. Zakladatel kontroverzního investigativního webu WikiLeaks Assange žije na ekvádorském velvyslanectví v Londýně. Podle amerických tajných služeb Kreml předal WikiLeaks odcizenou poštu Hillary Clintonové v rámci snahy ovlivnit prezidentské volby v USA ve prospěch Donalda Trumpa.

Waldman je v USA hlavním Děripaskovým lobbistou, jen vloni od ruského oligarchy dostal za své služby přes půl milionu dolarů, vyčíslil The Guardian. Poprvé navázali kontakt v roce 2009, kdy měl Děripaska problém se získáním amerického víza kvůli údajným stykům s kriminálním podsvětím.

O rok později si Waldmanovu firmu Endeavour Group najal ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov, který se snažil Děripaskovi pomoci, aby americká víza dostal. V dopisu Waldmanovi tehdy Lavrov napsal, že Děripaska je „jedním z vůdčích ruských podnikatelů“.

Informaci o návštěvách Waldmana u Assange získal britský list z návštěvní knihy ekvádorského velvyslanectví, kde se Assange v obavě před zatčením zdržuje od léta 2012. Zda Waldman pracuje pro Assange jako lobbista, není podle The Guardian zřejmé.

Setkání obou mužů vyvolalo pozornost britského listu kvůli tvrzení amerických tajných služeb, že Rusko předalo serveru WikiLeaks elektronickou poštu Hillary Clintonové, protikandidátky Donalda Trumpa v prezidentských volbách v roce 2016.

Děripaska je blízkým spojencem Kremlu a zveřejnění pošty vážně poškodilo Clintonovou v její kampani. Rusko ve volebním boji podporovalo Trumpa.