Manafort přiznal konspiraci proti USA, bude spolupracovat s vyšetřovatelem Muellerem

Bývalý šéf volebního štábu Donalda Trumpa Paul Manafort předběžně přistoupil na dohodu s vyšetřovatelem FBI Robertem Muellerem, která odvrátí jeho připravovaný soudní proces. Podle agentury Reuters, která se odvolává na soudní dokumenty, Manafort přiznal vinu v případě konspirace proti Spojeným státům a v případě spiknutí za účelem bránění spravedlnosti.

Na základě dohody by se měly soudy přestat zabývat několika body obžaloby ve dvou Manafortových případech, u kterých se porota nedokázala shodnout na jeho vině. Ze stolu by tyto body obžaloby měly být v okamžiku, kdy bude Manafort odsouzen nebo dokončí spolupráci, uvedla agentura Reuters.

Součástí dohody, kterou Manafort uzavřel, je podle The New York Times také nižší trest. Soud uvedl, že mu hrozí trest deseti let vězení. „Chtěl si být jistý, že jeho rodina bude moci zůstat v bezpečí a žít dobrý život. Přijal zodpovědnost. Toto je za chování, které má své počátky před mnoha lety, a každý by to měl mít na paměti,“ uvedl Manafortův právník Kevin Downing.

Americká porota v srpnu uznala Manaforta částečně vinným z defraudací a daňových podvodů. Verdikt byl prvním vítězstvím pro Muellera, který vyšetřuje údajné ruské ovlivňování amerických prezidentských voleb v roce 2016. O výši trestu soud dosud nerozhodl.

Tento měsíc má Manafort před soudem čelit dalšímu obvinění, tentokrát z nezákonného lobbingu. Manafort měl tajit své působení v roli poradce bývalého prezidenta Ukrajiny Viktora Janukovyče.

Trump se Manaforta zastával

Paul Manafort dosud veškerou vinu popíral a prezident Trump se ho opakovaně zastal. Nyní ale jeho bývalý poradce změnil názor a stejně jako Trumpův bývalý právník Michael Cohen se rozhodl s Muellerem spolupracovat.

Bílý dům v reakci na Manafortovo rozhodnutí uvedl, že dohoda o spolupráci nemá absolutně nic společného s prezidentem nebo jeho vítěznou kampaní z roku 2016. Trumpův právní poradce Rudy Giuliani uvedl, že „prezident neudělal nic špatného“. Manafortovo přiznání ani podle něj nemělo „nic společného s prezidentem Trumpem, ani s Trumpovou kampaní“.

V roce 2016 Manafort působil v Trumpově volebním štábu a dva měsíce ho dokonce i vedl. Z týmu Manaforta vyhodili v srpnu 2016 po zprávách tisku, že vydělal miliony dolarů jako poradce Janukovyče. V minulosti lobbista pracoval také pro bývalé prezidenty Geralda Forda, Ronalda Reagana a George Bushe.

Vydáno pod