Polsko vyšetřuje demonstrace proti omezení potratů. Někteří z protestujících narušili mše

Prokuratura ve Varšavě zahájila vyšetřování některých okolností demonstrací, které vyvolal říjnový nález ústavního soudu ve věci potratů. Ve čtvrtek o tom informovala polská média. Polsko v posledních týdnech zažívalo nebývalou vlnu protestů poté, co ústavní soud 22. října označil za protiústavní tu část zákona o potratech, která dovoluje přerušení těhotenství v případě vážných vývojových vad plodu.

Vyšetřování se týká podezření z urážky skupiny lidí kvůli jejich náboženskému vyznání. Portál Gazeta.pl připomíná, že při protestech konaných v neděli 25. října část demonstrujících vešla do kostelů během mší, někde je přerušili, jinde po zdech kostelů napsali různé nápisy.

Prokuratura se zabývá také některými výroky spoluorganizátorky protestů Marty Lempartové kvůli možnému veřejnému nabádání k aktivitám, které jsou v rozporu se zákonem, a schvalování některých trestných činů vůči katolické církvi. Vyšetřovatelé také zjišťují, zda se organizátoři protestů nedopustili ohrožení zdraví a životů mnoha lidí.

Souvisí to s tím, že se protesty konaly v době pandemie koronaviru. V Polsku už několik týdnů kvůli nepříznivé epidemické situaci platí omezení shromažďování, na veřejnosti se může sejít nejvýše pět lidí.

Říjnové rozhodnutí ústavního soudu ve věci potratů ještě nezačalo platit. Pokud se tak stane, budou povoleny interrupce pouze v případě ohrožení zdraví či života matky, anebo pokud je těhotenství důsledkem znásilnění či incestu.