Ázerbájdžán dobyl důležité místo na jihu Náhorního Karabachu

Arménie připustila stažení jednotek Náhorního Karabachu, ovládaného arménskými separatisty, ze strategicky položeného města u hranic s Íránem. Oblast tak vojensky ovládl Ázerbájdžán, oznámila agentura Reuters s připomínkou, že ani nové příměří, zprostředkované Spojenými státy, neukončilo už měsíc pokračující boje o horskou enklávu.

Mluvčí arménského ministerstva obrany Arcrun Ovannisjan na tiskové konferenci uvedl, že etnické arménské síly ustoupily z města Kubatly (ázerbájdžánsky Qubadli), „aby se vyhnuly zbytečným ztrátám“. Situace podle něj není „kritická“. Ázerbájdžánská média jásají nad osvobozením oblasti, kterou po 27 let „okupovali Arméni“.

Ázerbájdžánské vojenské úspěchy na bojišti by podle Reuters mohly ztížit diplomatické urovnání konfliktu. Baku spolu s Ankarou odmítá jakékoli navrhované řešení, které by umožnilo Arménům zachovat si kontrolu nad Karabachem. Ten totiž podle mezinárodního práva Ázerbájdžánu patří. Arménie se naopak odmítá stáhnout z území, které považuje za součást své historické vlasti a kde tamní krajané podle ní potřebují ochranu.

Ministerstvo obrany neuznávané karabašské republiky ohlásilo místní střety na několika úsecích fronty. Podle ázerbájdžánského ministerstva obrany ostřelování pokračovalo ve třech okresech.

Manželka arménského premiéra Nikoly Pašinjana podle agentury Interfax ohlásila, že spolu s dalšími dobrovolnicemi podstoupí výcvik, aby mohla na frontě bránit vlast. Již dříve se jako dobrovolník na frontu přihlásil premiérův syn.

Americký prezident Donald Trump v úterý porušení příměří, které vyjednaly Spojené státy, označil za zklamání. Zároveň vyjádřil optimismus, že se znepřátelené strany domluví, poznamenala agentura Reuters.

S arménským premiérem a s ázerbájdžánským prezidentem telefonicky hovořil šéf americké diplomacie Mike Pompeo, který řekl, že v tomto konfliktu neexistuje vojenské řešení. Situaci v Náhorním Karabachu projednával telefonicky také ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov s šéfem turecké diplomacie Mevlütem Cavusoglem. Moskva poté uvedla, že probírali okamžité příměří.

Nejkrvavější za 25 let

Spor o Náhorní Karabach – enklávu v jihozápadním Ázerbájdžánu s převážně arménským obyvatelstvem – trvá již desítky let. Ázerbájdžán, spojenec Turecka, se od 27. září snaží tuto oblast znovu dobýt. Boje jsou nejkrvavější za více než 25 let a panují obavy ze zatažení Turecka a Ruska do konfliktu. Podle ruského prezidenta Vladimira Putina si konflikt vyžádal už skoro pět tisíc mrtvých.

Spor vypukl ještě za éry Sovětského svazu v roce 1988. Náhorní Karabach se s podporou Arménie odtrhl od Ázerbájdžánu v krvavé válce, která si podle odhadů vyžádala na 30 tisíc mrtvých a jejímž výsledkem byly statisíce uprchlíků. V současné době se Náhorní Karabach a přilehlý Lačinský koridor nacházejí pod vojenskou kontrolou Arménie. Ázerbájdžán považuje toto území za okupované.