TÉMA

Mevlüt Çavuşoglu

Po přeživších po zemětřesení se pátrá už jenom ve dvou tureckých provinciích

Záchranáři v Turecku ukončili pátrání po přeživších ničivého zemětřesení ve všech provinciích vyjma dvou nejvíce zasažených – Kahramanmaraş a Hatay. S odvoláním na úřad pro řešení následků katastrof (AFAD) o tom informovala agentura AFP. Úřad také zveřejnil novou bilanci obětí: zemětřesení o síle 7,8 stupně z 6. února zabilo v Turecku 41 020 lidí. Obětí v sousední Sýrii je podle nejnovějších odhadů OSN zhruba 6 tisíc, celková bilance tedy činí přibližně 47 tisíc mrtvých. Záchranáři po přeživších v devíti tureckých provinciích pátrali bezmála dva týdny. Do Turecka přiletěl americký ministr zahraničí Antony Blinken, slíbil další pomoc ve výši 100 milionů dolarů (2,2 miliardy korun).
19. 2. 2023Aktualizováno19. 2. 2023, 20:57|

Turecko vidí vůli v obnovení jednání mezi Moskvou a Kyjevem. Norsko dodalo Ukrajině houfnice

Turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu vidí vůli obnovit diplomatická jednání mezi Ruskem a Ukrajinou. Řekl po setkání s ruskými ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem. Norsko dodalo na Ukrajinu 22 samohybných houfnic M109, náhradní díly, munici a další materiál. Ruský soud zakázal místním médiím zveřejňovat seznamy vojáků zabitých na Ukrajině.
8. 6. 2022Aktualizováno8. 6. 2022, 15:19|

Rusko vyslalo do Běloruska výsadkáře, dva z nich u hranic s Polskem zemřeli

Polská policie informovala, že se běloruští vojáci u hranice mezi oběma státy ve čtvrtek večer neúspěšně snažili vytlačit do Polska několik desítek migrantů, hlavně žen a dětí. Na běloruské straně u hraničního plotu živoří dle polské pohraniční stráže tři až čtyři tisíce lidí z krizových oblastí. Rusko vyslalo k polským hranicím na cvičení výsadkáře, dva z nich tam zemřeli. Běloruská aerolinka Belavia oznámila, že nebude přepravovat irácké, syrské a jemenské občany z Turecka.
12. 11. 2021Aktualizováno12. 11. 2021, 22:13|

Usedli do křesel a nechali ji na pohovce. Von der Leyenová se v Ankaře cítila zraněná

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová přiznala, že se během dubnové návštěvy v Ankaře cítila zraněná a osamělá. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan a šéf Evropské rady Charles Michel se tehdy na jednání posadili do křesel, zatímco na šéfku unijní exekutivy zbylo jen místo stranou na pohovce. Podle von der Leyenové pouze proto, že je žena.
27. 4. 2021|

Ázerbájdžán dobyl důležité místo na jihu Náhorního Karabachu

Arménie připustila stažení jednotek Náhorního Karabachu, ovládaného arménskými separatisty, ze strategicky položeného města u hranic s Íránem. Oblast tak vojensky ovládl Ázerbájdžán, oznámila agentura Reuters s připomínkou, že ani nové příměří, zprostředkované Spojenými státy, neukončilo už měsíc pokračující boje o horskou enklávu.
27. 10. 2020Aktualizováno27. 10. 2020, 21:24|

Kurdové podle USA vyklidili sever Sýrie, Rusko v oblasti zahájilo hlídky

Spojené státy oznámily Turecku, že kurdské milice se stáhly z oblasti na severu Sýrie, kde chce Ankara zřídit takzvanou bezpečnou zónu. Informovalo o tom turecké ministerstvo obrany, podle kterého není potřeba žádná další operace v této oblasti. Moskva ovšem naznačila, že Spojené státy povzbuzují Kurdy, aby od hranice neodcházeli. Ve středu Rusové zahájili hlídky ve městě Manbidž a později dorazili také do Kobani.
23. 10. 2019Aktualizováno23. 10. 2019, 17:23|