Trump ještě v pondělí opustí nemocnici. Uvedl, že se cítí velmi dobře

Události: Zdravotní stav Donalda Trumpa (zdroj: ČT24)

Americký prezident Donald Trump už noc na úterý nestráví ve vojenské nemocnici Waltera Reeda. Na Twitteru napsal, že jeho hospitalizace spojená s nákazou koronavirem skončí v pondělí v 18:30 místního času (krátce po půlnoci SELČ). Podle svého lékaře Seana Conleyho však prezident možná ještě nemá úplně vyhráno. Šéf Bílého domu je v nemocnici nedaleko Washingtonu od pátku.

„Dnes v 18:30 opustím skvělé zdravotnické centrum Waltera Reeda. Cítím se opravdu dobře! Nebojte se covidu. Nenechte jej ovládnout vaše životy,“ napsal Trump.

Podle jeho lékaře splnil  prezident všechny podmínky pro přesun do jiného prostředí, avšak možná ještě nemá úplně vyhráno. 

Minimálně jeho léčba remdesivirem bude ještě pokračovat. Hlava státu v úterý podle Conleyho v Bílém domě dostane pátou dávku tohoto přípravku. „Možná ještě není úplně za vodou,“ citoval Conleyho zpravodajský web BBC.

Lékař Bílého domu mimo jiné sdělil, že Trumpovi byl dvakrát podán dodatečný kyslík, a to v pátek a v sobotu, nyní už je u něj údajně hladina kyslíku v normálu. „V posledních 24 hodinách… naplnil nebo překonal všechna standardní kritéria pro propuštění z nemocnice,“ řekl Conley. Dodal, že prezident bude nadále mít nepřetržitě k dispozici tu nejlepší zdravotní péči.

O tom, že prezident nemocnici zřejmě opustí, informoval už dříve během dne personální šéf Bílého domu Mark Meadows.

„Mluvil jsem s prezidentem dnes ráno (v pondělí po poledni středoevropského letního času). Přes noc se jeho stav nadále zlepšoval a je připraven vrátit se ke svému normálnímu pracovnímu rozvrhu,“ řekl Meadows.

Prezidenta podle něj mají ještě prohlédnout jeho lékaři, kteří znovu zhodnotí jeho zdravotní stav. „Stále jsme optimističtí ohledně toho, že se ještě dnes bude schopen vrátit do Bílého domu,“ dodal personální šéf.

Trump v nemocnici leží už čtvrtý den, jeho tým přitom podle agentury Reuters o jeho zdravotním stavu vysílá rozporuplné informace.

Ačkoliv již v neděli informovali lékaři o tom, že by se mohl v pondělí vrátit do Bílého domu, uvedli zároveň, že dvakrát trpěl nedostatečnou hladinou kyslíku v krvi a že mu je podáván kortikosteroid dexametazon či látka remdesivir, jež se obvykle používají u pacientů s těžkým průběhem covidu-19.

Někteří lékaři mimo prezidentův tým přitom spekulují o tom, že by mohl být Trumpův zdravotní stav ve skutečnosti horší, než jeho doktoři sdělují veřejnosti. Prezident totiž patří do rizikové kategorie pacientů kvůli svému vysokému věku a nadváze.

Trump sklidil kritiku za projížďku před nemocnicí

Trump nemocnici nakrátko opustil, aby během projížďky v opancéřovaném voze pozdravil své stoupence shromážděné před nemocnicí. „Prezident Trump absolvoval krátkou jízdu v koloně motorových vozidel, aby zamával svým příznivcům venku (před nemocnicí), a nyní se vrátil do prezidentského apartmá uvnitř nemocnice Waltera Reeda,“ uvedl Bílý dům v prohlášení.

Trump seděl v zadní části svého opancéřovaného terénního vozu, na obličeji měl roušku a mával svým příznivcům, poznamenala stanice BBC na svém webu. Projížďka podle agentury AFP trvala několik minut.

Studio ČT24: Trump pozdravil své příznivce před nemocnicí (zdroj: ČT24)

Lékař James P. Phillips, který pracuje v nemocnici Waltera Reeda, považuje prezidentovo chování za „neuvěřitelnou ztrátu zodpovědnosti“. Ve svém vyjádření na Twitteru nazval Trumpovu projížďku politickým divadlem, které může ohrozit životy lidí.

„Každá osoba, která byla během této zbytečné projížďky ve vozidle, teď musí do čtrnáctidenní karantény. Mohou onemocnět, mohou zemřít. Kvůli politickému divadlu. Trump nařídil, aby riskovali svůj život kvůli divadlu. To je šílenost,“ napsal lékař.

„Prezidentské SUV je nejen neprůstřelné, ale také hermeticky uzavřené proti chemickým útokům. Riziko přenosu covidu-19 uvnitř je proto tak vysoké, jak to jenom jde, pokud pomineme lékařské zákroky,“ podotkl dále Philips.

Bílý dům nicméně rozhodnutí obhajoval. Jeho mluvčí uvedl, že tým přijal veškeré potřebné kroky k ochraně všech zúčastněných, kteří používali ochranné pomůcky.

Trumpovu zdravici kritizovali rovněž někteří demokraté. „Potřebujeme vůdcovství. Ne vyhledávání příležitostí pro vyfocení,“ uvedl člen Sněmovny reprezentantů Hakeem Jeffries.

„Něco velmi zajímavého“

Ještě před jízdou Trump zveřejnil na Twitteru krátké video, ve kterém uvedl, že chystá „malé překvapení některým velkým vlastencům, které máme na ulici“, a také poděkoval lékařům.

„Hodně jsem se dozvěděl o covidu. Naučil jsem se to tím, že jsem to sám prožil. Je to škola života,“ uvedl Trump v krátkém videu s tím, že nejde o něco, o čem by se dočetl v knihách, a že je to „něco velmi zajímavého“.

Trump oznámil nákazu koronavirem ve čtvrtek večer, v noci na sobotu (pátek místního času) byl pak přepraven vrtulníkem do nemocnice Waltera Reeda v Marylandu nedaleko Washingtonu. První dáma Melania Trumpová, která měla rovněž pozitivní test na koronavirus, se léčí doma.

Nakažená mluvčí Bílého domu

Vlastní pozitivní nález na koronavirus pak ohlásila mluvčí Bílého domu Kayleigh McEnanyová. Podle svého prohlášení se nechala od čtvrtka testovat každý den, přičemž až do dneška byl výsledek vždy negativní. „Žádné reportéry, producenty či zástupce tisku neoznačil lékařský tým Bílého domu jako blízké kontakty,“ uvedla McEnanyová. Americká média podotkla, že v neděli bez roušky promlouvala k novinářům.

Pozitivní test měli už předtím blízká Trumpova poradkyně Hope Hicksová, jeho osobní asistent Nicholas Luna nebo šéf jeho volebního štábu Bill Stepien. Podle posledních informací amerických reportérů jsou mezi nakaženými také dva podřízení McEnanyové.

Jiná prezidentova mluvčí Alyssa Farahová o víkendu řekla, že Bílý dům zveřejní celkový počet svých nakažených pracovníků, McEnanyová ovšem následně tento plán nepotvrdila.

Média v posledních dnech poukazují na nedostatky v ochranné „bublině“ okolo amerického prezidenta, například na nedodržování hygienických zásad při nedávném ceremoniálu k nominaci nové členky nejvyššího soudu. Po propuknutí nákazy zase údajně chyběla jasná komunikace směrem k zaměstnancům.

„Mezi pracovníky Bílého domu narůstala frustrace a úzkost kvůli tomu, že prý byli celé dny bez jakékoli interní komunikace od Meadowse ohledně protokolů a postupů,“ napsal v pondělí zpravodajský web Axios.