Zemřel Kenzó Takada, první japonský návrhář, který se usídlil v Paříži

Na následky onemocnění covid-19 zemřel v nemocnici Neuilly-sur-Seine u Paříže japonský módní návrhář Kenzó Takada. Zakladateli značky Kenzo bylo 81 let. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na Takadova mluvčího.

„Kenzó Takada zemřel v neděli 4. října v nemocnici v Neuilly-sur-Seine na následky covidu-19,“ uvedl návrhářův mluvčí v prohlášení.

Takada byl prvním japonským návrhářem, který se usídlil v Paříži. Zde si od roku 1964 vybudoval kariéru a proslavil své křestní jméno. Značku Kenzo založil v roce 1970.

Rodák z prefektury Hjógo na největším japonském ostrově Honšú (27. února 1939) se o módu zajímal od dětství, i když se to jeho rodičům moc nelíbilo. „Jsem ze sedmi dětí, rodiče nikdy nechtěli, abych se věnoval módě. Dokonce mi to zakazovali, takže jsem přes den pracoval a v noci si dodělával módní kurzy. Jako jeden z mála mužů jsem vystudoval tokijskou módní školu, která je hlavně pro ženy,“ vzpomínal návrhář, jenž se v polovině 60. let přestěhoval do centra světové módy, Paříže.

Ikona ve světě módního návrhářství

Svět zaujal už svou první přehlídkou v roce 1970. Skutečné slávy dosáhl koncem 70. let. Návrhář, který nacházel inspiraci ve starých filmech, obrazech, ale i časopisech, proslul mimo jiné odvážnými modely vycházejícími z tradičního japonského kimona.

Během 80. let přidal k dámské i pánskou módu a později také populární parfémy. V roce 1993 ale svou značku prodal koncernu LVHM, pod který spadá i Louis Vuitton nebo Christian Dior.

Aktivní kariéru návrháře a designéra ukončil Takada na přelomu století, ze světa módy ovšem nikdy úplně neodešel. Jezdil po celém světě, mimo jiné radil mladým návrhářům, které povzbuzoval k tomu, aby se snažili udržet vlastní identitu a styl. Několikrát pobýval také v Praze, například v roce 2003 přijel do českého hlavního města na přehlídku The Prague Fashion Days.