Rijád zmírnil tresty vrahům Chášakdžího, verdikt je konečný

Saúdskoarabský prokurátor ohlásil nový verdikt v kauze vraždy novináře a kritika Rijádu Džamála Chášakdžího. Pět lidí odsouzených za vraždu původně k trestu smrti dostalo nově dvacetileté vězení. Zbylí tři odsouzení dostali tresty v rozpětí od sedmi do deseti let vězení. Informovala o tom stanice Al-Arabíja. Saúdskoarabská agentura SPA napsala, že verdikt je konečný. Vlastní proces v případu vede i Turecko.

Zvláštní vyšetřovatelka OSN Agnes Callamardová verdikt odsoudila jako „soudní parodii“. „Tyto rozsudky nemají žádnou právní ani morální legitimitu,“ napsala Callamardová na Twitteru. „Padly na závěr procesu, který nebyl ani spravedlivý, ani průhledný.“

Callamardová dále napsala, že „vysoce postavení činitelé“, kteří podle ní vraždu zorganizovali, jsou od počátku procesu na svobodě.

Ke kritice se připojila i turecká snoubenka zavražděného Chášakdžího, která proces označila za „frašku“.

Proces byl neveřejný

Kvůli vraždě spáchané v roce 2018 na saúdskoarabském konzulátu v Istanbulu bylo v Saúdské Arábii vyšetřováno 31 lidí. Z nich 21 bylo zatčeno a proces pak začal s 11 z nich. Konal se ale za zavřenými dveřmi a podle kritiků neodpovídal mezinárodním standardům. Prokuratura pro pětici souzených požadovala tresty smrti.

Loni v prosinci rijádský trestní soud vynesl tresty smrti nad pěti lidmi usvědčenými podle tehdejší zprávy z přímé účasti na vraždě. Další tři lidé dostali tresty vězení v úhrnné délce 24 let a tři zbylí pak byli osvobozeni.

Chášakdžího děti letos vrahům odpustily, což pětici odsouzenců zachránilo před vykonáním trestů smrti, ale rozhodnutí o vině se nezměnilo.

Tělo novináře se dosud nenašlo

Likvidace Chášakdžího, který si přišel na konzulát vyřídit osobní doklady a jehož tělo se dosud nenašlo, obrátilo pozornost světa na korunního prince Muhammada bin Salmána. Mnohé státy jsou toho názoru, že právě on dal k zabití nepohodlného kritika pokyn. Princ to ale odmítá.

Další proces byl letos zahájen v Turecku, které soudí za vraždu v nepřítomnosti 20 lidí, mezi nimi i bin Salmánovy spolupracovníky. V Turecku je nejvyšší možný trest doživotí.