V Itálii přibývá chudých. Téměř 15 procent lidí má problémy zaplatit nájem a jídlo

Události: V Itálii přibývá chudých (zdroj: ČT24)

Nezaměstnanost v Itálii i kvůli koronavirové krizi rychle roste. Jen za poslední tři měsíce ubylo v zemi půl milionu pracovních míst. Řada lidí navíc zůstává doma na podpoře, protože jejich firmy nemají zakázky. I kvůli tomu stoupá počet chudých.

Italský živnostník Glauco v zimě stavěl stánky na veletrzích a přes léto si vydělával jako diskžokej v malých klubech. Ani jednu z činností však zatím úřady kvůli pandemii stále nepovolily. Muž se tak nyní živí aspoň jako opravář v domácnostech. „Naštěstí tady na severovýchodě Itálie se práce najde dost. Stačí umět a chtít,“ uvedl.

Krize ovlivnila život například také Alberta Preta, který přes dvacet let vyrábí v jednom závodě chemické roztoky pro kožedělný průmysl. Měsíc byl doma. Firmě chybějí zakázky, podle vládního nařízení ale zatím nemůže propouštět. Muž proto pracuje nepravidelně, zhruba každý třetí týden.

„Naštěstí k tomu dostáváme podporu, takže máme aspoň něco. Ale musíme se uskrovnit,“ popsal svou situaci Preto. Rodinu zatím zabezpečí, počet lidí, kteří to už nedokážou, ale v Itálii stoupá.

Potíže platit nájem a jídlo má téměř 15 procent Italů

Vážné problémy s platbou nájmu a nákupem jídla má podle statistického úřadu už devět z 61 milionů obyvatel. Charitu žádá o pomoc i stále víc lidí ze střední třídy – třeba učitelů.

Jen necírkevní charitativní organizace v Miláně měsíčně rozdají potraviny pro skoro čtvrt milionu lidí. Jejich pracovníci předpokládají, že na podzim tento počet ještě výrazně poroste.

Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) odhaduje, že jen do konce roku v Itálii zruší 1,5 milionu pracovních míst.