Malijští pučisté prý propustili zajatého prezidenta Keitu

Malijští vojenští vzbouřenci oznámili, že ze zajetí propustili prezidenta Ibrahima Boubacara Keitu, který byl v jejich rukou od převratu z minulého týdne. To bylo jednou z podmínek uznání přechodné vlády, které povstalcům uložili mezinárodní partneři včetně Francie a států v regionu, připomíná agentura Reuters.

Keita „byl dnes (ve čtvrtek) ráno propuštěn, vrátil se domů“, uvedl bez podrobností mluvčí vzbouřenců. Kde se sesazený prezident nachází, však nelze potvrdit, uvádí agentura Reuters, podle jejíhož svědka vypadá Keitův dům v hlavním městě Bamaku opuštěný a je bez obvyklé ochranky.

Skupina vysoce postavených vojenských činitelů, jež si říká Národní výbor pro spásu lidu (CNSP), převzala kontrolu nad Mali 18. srpna. Vzpoura začala na vojenské základně Kati nedaleko hlavního města, armáda pak zajala prezidenta i předsedu vlády Bouboua Cissého.

Mali se předtím několik měsíců potýkalo s protivládními demonstracemi, jež odstartovaly protesty opozice proti výsledkům jarních voleb a nespokojenost s neschopností vlády ukončit aktivity islámských radikálů.

S tím zemi pomáhá i mise EU včetně českých vojáků. Francouzský ministr zahraničí Jean-Yves Le Drian ve čtvrtek uvedl, že převrat nenaruší její operace. Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) tento týden odmítl možnost stažení českých bezpečnostních složek.

Keita krátce po svém zadržení rezignoval na prezidentskou funkci a armádní vzbouřenci ohlásili, že chtějí politickou změnu a uspořádání nových voleb v „rozumném termínu“.

CNSP ve středu skupině vyjednavačů ze západoafrických zemí oznámila, že u moci chce zůstat v rámci přechodného období tři roky. Naopak regionální partneři požadují, aby přechodná vláda netrvala déle než rok.