Do konce listopadu bude v Afghánistánu méně než pět tisíc amerických vojáků

Spojené státy plánují snížit počet svých vojáků v Afghánistánu do konce listopadu na méně než pět tisíc, prohlásil americký ministr obrany Mark Esper. V rozhovoru s televizí Fox News tak upřesnil vyjádření prezidenta Donalda Trumpa z počátku týdne. USA mají nyní v Afghánistánu zhruba 8600 vojáků. Ke snižování jejich počtu se zavázaly v únoru v dohodě s afghánským hnutím Taliban.

Prezident Trump už 3. srpna v rozhovoru s reportérem zpravodajského webu Axios avizoval, že do listopadu bude počet amerických vojáků v Afghánistánu snížen na „pravděpodobně někde mezi 4 tisíci až 5 tisíci“.

Nynější snižování počtu vojáků v Afghánistánu vychází z dohody, kterou Washington podepsal na konci února s radikálním hnutím Taliban. Dohoda předpokládá, že do 135 dnů od jejího podpisu zůstane z původních 13 tisíc amerických vojáků v Afghánistánu  8600 mužů a žen ve zbrani. Tohoto počtu dosáhly USA v červnu.

V dohodě s Talibanem se rovněž uvádí, že do 14 měsíců se Američané spolu se spojenci z dalších zemí NATO z Afghánistánu zcela stáhnou. Dohoda, jejímž cílem je ukončit už téměř 19letou válku v Afghánistánu, ale také předpokládá, že hnutí Taliban povede jednání s afghánskou vládou a dalšími politickými a občanskými skupinami o trvalém příměří a poválečném rozdělení moci.

Taliban se v dohodě rovněž zavázal zabránit dalším radikálním skupinám, včetně teroristické sítě al-Káida, ve využívání afghánského území k ohrožování bezpečnosti USA a jeho spojenců.