Okinawa vzpomínala na krvavý závěr války

Tokio - Na 5000 lidí si na japonské Okinawě připomnělo 70. výročí ukončení bitvy o tento ostrov. Boje, které trvaly od dubna do června 1945, si vyžádaly skoro čtvrt milionu obětí, včetně asi 120 tisíc civilistů, a staly se nejkrvavější epizodou války v Tichomoří. Vzpomínkový obřad ale dnes narušily protesty obyvatel Okinawy, kteří nesouhlasí s pokračující americkou vojenskou přítomností na ostrově.

Jihojaponský ostrov Okinawa je domovem asi poloviny z 50 tisíc amerických vojáků, kteří jsou rozmístěni v Japonsku. Místní občané si opakovaně stěžují na nadměrný hluk, který způsobují přelety vrtulníků z americké základny, znečištění životního prostředí i zvýšenou kriminalitu v okolí základny.

V roce 2008 kupříkladu vyvolalo rozsáhlé protesty znásilnění čtrnáctileté školačky jedním z vojáků. Další z Američanů na Okinawě byl v roce 2010 obviněn ze způsobení smrtelné dopravní nehody, z jejíhož místa pak ujel. Souhlasného přijetí se dnes naopak dostalo guvernérovi Okinawy Takewimu Onagovi, který je zastáncem přesunu americké základny na jiné místo, mimo ostrov Okinawa. 

Památník bitvy o Okinawu
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Japonský premiér Šinzó Abe ve svém proslovu ocenil oběti Okinawy jak ve válečných bojích, tak i v následujících desetiletích. Zároveň ale dal jasně najevo, že hodlá americkou základnu na ostrově ponechat. Americké jednotky zůstávají v Japonsku na základě smlouvy, která dává USA za povinnost zajistit bezpečnost souostroví. 

Dnešní vzpomínkový obřad se uskutečnil ve městě Itoman v jižním cípu ostrova poblíž místa, odkud v červnu 1945 vyděšení ostrované skákali do moře z útesu či byli shazováni do moře na rozkaz vojáků císařské armády, kterým rozkazy velely nikdy se nevzdat. Američané v bitvě ztratili 12 000 mužů a Japonci na sto tisíc vojáků. Obavy z dalších obrovských ztrát byly jedním z důvodů, proč americký prezident rozhodl na samém konci války o použití nové zbraně - atomové bomby.

Vzpomínkového aktu se zúčastnil i premiér Šinzó Abe (zdroj: ČT24)

Řada japonských vojáků na Okinawě raději ukončila život vlastní rukou, než by padla do amerického zajetí. Také vysoký počet mrtvých Okinawanů způsobily z velké části jejich hromadné sebevraždy v poslední fázi bojů. Bitva o Okinawu, v níž měli Spojenci výraznou přesilu, byla i vrcholnou akcí japonských kamikadze - nasazeno do ní bylo téměř 1500 sebevražedných pilotů.

Během bojů též Spojenci poslali ke dnu největší bitevní loď světa Jamato - z 2767 mužů na palubě se jich 7. dubna 1945 zachránilo jen 269. Čtyři dny před koncem operace padl 18. června při kontrole první linie generálporučík Simon Buckner, který se stal nejvýše postaveným americkým důstojníkem zabitým v nepřátelské palbě za druhé světové války.

Vydáno pod