Obama: Bojujme proti nákaze rasismu v americké společnosti

San Francisco – Za známku „nákazy“ rasismu přetrvávající v americké společnosti označil prezident Barack Obama zastřelení devíti černochů v kostele v americkém Charlestonu, z něhož byl obviněn 21letý běloch Dylann Roof. Podle Obamy případ opět připomíná potřebu větší regulace prodeje zbraní.

„Zjevný motiv střelce nám připomíná, že rasismus je nákazou, která zůstává přítomna v naší společnosti a proti níž musíme bojovat společně,“ prohlásil v pátek Obama v San Franciscu během své kalifornské cesty. „A když infikuje mysl mladých lidí, zradí tím naše ideály a rozbije naši demokracii,“ dodal prezident, který dal zároveň najevo obdiv k příbuzným obětí, kteří střelci odpustili.

Roof během prvního výslechu policistům řekl, že chtěl svým činem rozpoutat rasovou válku. Podle Obamy nestačí jeho čin pouze odsoudit; je rovněž nutné podniknout aktivity k tomu, aby se rasové násilí dále nešířilo. Proti rasismu v pátek večer místního času v Charlestonu demonstrovalo několik stovek lidí z různých etnik.

Dylann Storm Roof před soudem
Zdroj: ČT24

Podle jednoho z členů asociace majitelů zbraní je spoluviníkem zastřelený pastor

Jedním z kroků správným směrem může být podle amerického prezidenta přísnější regulace prodeje zbraní, který má v USA velmi volná pravidla. Obama však s podobným návrhem neuspěl již předloni po masakru v základní škole v Newtownu, kde v prosinci 2012 zemřelo rukou střelce 20 dětí. Návrh, proti němuž ostře vystupovala mocná zbraňová lobby, neprošel Senátem.

Zastánci volného prodeje zbraní se s kontroverzním příspěvkem zapojili do diskuse i nyní. Texaský činitel Národní asociace majitelů zbraní (NRA) Charles Cotton na webovém diskusním fóru uvedl, že za smrt svých osmi souvěrců může zastřelený pastor Clementa Pinckney, jenž v roce 2011 coby jihokarolínský senátor hlasoval proti návrhu zákona, který měl umožnit nošení zbraní do kostela. Tento komentář vyvolal vlnu kritiky a jedna z křesťanských asociací iniciovala petici za odvolání Cottona z rady NRA. Asociace se k jeho prohlášení nevyjádřila.

Soud poslal charlestonského střelce do vazby (zdroj: ČT24)

Roof si podle policie koupil pistoli ráže .45 sám po svých dubnových 21. narozeninách. Podle svých známých dával najevo obavy z nadvlády černošské rasy. Při svém prvním soudním výslechu, který v pátek probíhal prostřednictvím videomostu, nedal obviněný mladík ve vazební cele najevo žádné emoce, zatímco někteří z příbuzných devíti obětí chvějícím se hlasem sdělovali, že mu přes nenahraditelnou ztrátu, kterou jim způsobil, odpouštějí. Obama tuto výjimečnou reakci ocenil a označil ji za „nepředstavitelné vyjádření víry, které odráží dobrotu Američanů“.

„Odpouštím ti, moje rodina ti odpouští,“ řekl Roofovi u soudu například Anthony Thompson. „Byl bych rád, kdybys využil této příležitosti k pokání… Udělej to a budeš na tom lépe, než jsi teď,“ dodal pozůstalý.

Policisté ve čtvrtek převezli Roofa ze sousední Severní Karolíny, kam po činu uprchl, zpět do Charlestonu v Jižní Karolíně. „Jednoznačně budeme chtít, aby dostal trest smrti,“ řekla jihokarolínská guvernérka Nikki Haleyová.

Žena přežila střelbu v Charlestonu, když předstírala mrtvou

Obětí střelby v kostele mohlo být více, kdyby jedna z přítomných žen nezareagovala pohotově ve chvíli, kdy Roof zahájil palbu. Sedmapadesátiletá Felicia Sandersová předstírala mrtvou a vlastním tělem chránila malou vnučku, která s ní přišla na středeční studium bible v zařízení místní afroamerické kongregace. Podle amerických médii jsou to dva ze tří lidí, kteří Roofovo řádění přežili. Syn Sandersové tolik štěstí neměl.

Felicia příběh vyprávěla jedné z dalších příbuzných obětí, která se o něj podělila s agenturou AP. Šestadvacetiletý Tywanza Sanders se podle své matky snažil Roofa přesvědčit, aby nesahal k násilí. Jeho život však vzápětí ukončila kulka z pistole. Sandersová prý padla k zemi nedaleko těla svého syna a pod sebou kryla vnučku. Roof na ležící dvojici nevystřelil. Odradit od použití násilí se jej snažil i pastor Pinckney.

Felicia Sandersová
Zdroj: ČTK/AP/Allen Breed

„Zabil jste jedny z nejkrásnějších lidí, které znám. Cítím bolest až v nejhlubším nitru svého těla,“ řekla Sandersová Roofovi prostřednictvím videomostu během pátečního soudního jednání. „Tywanza Sanders byl můj syn. Byl ale také můj hrdina.“ V jednadvacetiletém muži přesvědčeném o nadřazenosti bílé rasy však její slova, stejně jako vzkazy dalších příbuzných obětí, žádné zjevné emoce nevyvolaly.

Roof se přiznal k zabití tří mužů a šesti žen a údajně prohlásil, že hodlal rozpoutat rasovou válku. Podle místního listu The Post and Courier byla třetí z přeživších nejmenovaná žena, které prý střelec řekl, že ji nechá naživu, aby mohla lidem vyprávět o jeho činu.