Australskou pedagožku odsouzenou v Íránu za špionáž přesunuli do pouštní věznice Karčak

Íránské úřady přesunuly zadržovanou australskou vysokoškolskou učitelku Kylie Mooreovou-Gilbertovou do nechvalně proslulé izolované věznice Karčak. Podle serveru stanice BBC to uvedli íránští lidskoprávní aktivisté. Specialistka na Blízký východ z univerzity v Melbourne byla zadržena v září roku 2018 a odsouzena k deseti letům za špionáž. Mooreová-Gilbertová však veškerá obvinění popírá.

Podle jednoho z jejích přátel byla vysokoškolská pedagožka téměř dva roky ve vězení v metropoli Teheránu, kde však musela spát na zemi. Část trestu strávila na samotce a držela několik protestních hladovek.

Podle některých zpráv ji také strážci bili kvůli tomu, že se snažila povzbudit své spoluvězeňkyně tím, že jim posílala lístky se zprávami a psala jim vzkazy na zdi.

Podle zpravodajky BBC Caroline Hawleyové je přesun do věznice Karčak místními úřady často používán jako forma trestu pro íránské politické vězně.

Věznice Karčak je podle lidskoprávních organizací pro ženy tou vůbec nejnebezpečnější v celém Íránu. Stojí v poušti východně od Teheránu a navzdory své poměrně malé velikosti je v ní umístěno několik tisíc vězeňkyň. Nejsou zde rozděleny podle činů, za které si odpykávají tresty, což často vede k násilnostem. Podle stanice Al-Arabíja jsou v Karčaku vězeňkyně bity a znásilňovány, dostávají málo jídla a zdravotní péče je zde téměř nedosažitelná.

Vězeňkyně v zařízení Evín
Zdroj: Reuters

Jediný telefonát za dva roky

Mooreové-Gilbertové se zatím od jejího zadržení podařilo jen jednou zavolat ven z vězení, místním aktivistům tehdy řekla, že je ve velmi špatném stavu, trpí depresemi a nemůže jíst.

V dopisech propašovaných z věznice Evín letos v lednu odmítla, že by pracovala pro západní tajné služby, a vyjádřila obavy o svoje psychické zdraví. Odmítla rovněž údajně nabídku stát se íránským špehem.

Pedagožku se vzděláním z Cambridgeské univerzity zadržela íránská policie na letišti v Teheránu v roce 2018, když chtěla odjet ze země po návštěvě odborné konference.