Chorvatsko zavede povinné roušky v obchodech. Nakažených přibývá

Chorvatsko oznámilo dosud nejvyšší denní přírůstek potvrzených případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2. Za 24 hodin mezi pátečním a sobotním odpolednem jich podle krizového štábu přibylo 140 a v současné chvíli je v zemi nemocných 1088 lidí. Epidemická situace se v poslední době znatelně zhoršila, a úřady se proto rozhodly opětovně zpřísnit některá preventivní opatření.

Rekordní počet nakažených během 24 hodin, a to 116, hlásily úřady už v pátek. Zároveň uvedly, že zemřeli další dva pacienti. Jedno úmrtí oznámily i v sobotu. Od prvního případu nákazy z 25. února je ve čtyřmilionové zemi celkem registrováno 3672 infikovaných. Z nich 118 zemřelo a 2466 se dosud uzdravilo.

Kvůli nepříznivému vývoji krizový štáb potvrdil návrat k některým preventivním omezujícím opatřením, o nichž se veřejnost dozvěděla už v pátek. Od pondělí budou povinné roušky v obchodech – jak pro zaměstnance, tak pro zákazníky. Roušky budou nutné i pro obsluhující personál v pohostinských zařízeních. V prostředcích hromadné dopravy jsou roušky nezbytné už několik týdnů.

Kromě toho organizátoři akcí, kteří předpokládají účast více než stovky lidí, musejí úřady informovat nejpozději 48 hodin předem. Zároveň musejí pořídit jmenný seznam všech účastníků, aby se epidemiologům usnadnilo vyhledávání kontaktů v případě výskytu nákazy.

Návrat turistů

Pokud jde o cizince ze zemí mimo Evropskou unii, při příjezdu do Chorvatska musejí do karantény na dva týdny. Karanténa může být výjimečně i kratší, avšak s povinným testováním.

Deník Jutarnji list s odvoláním na registrační systémy napsal, že k sobotě se v zemi poprvé od začátku roku rekreuje více než půl milionu turistů, z nichž 430 tisíc jsou zahraniční návštěvníci. Podle turistické kanceláře HTZ jich je nejvíce z Německa, Slovinska, Česka, Polska, Rakouska, Slovenska a Maďarska.

List mimo jiné dodal, že v období od 1. do 10. července „bylo realizováno téměř 600 tisíc příjezdů“, což je 46 procent počtu za stejné období loňského roku.