Kyrgyzský exprezident dostal 11 let za omilostnění zločince

Bývalý prezident středoasijského Kyrgyzstánu Almazbek Atambajev byl v úterý odsouzen za nezákonné omilostnění známého zločince na více než 11 let do vězení. Oznámily to tiskové agentury. Z verdiktu soudu v Biškeku vyplývá, že se zločinecký boss Azit Batukajev na svobodu dostal za pomoci úplatku. Obžaloba žádala pro exprezidenta 15 let.

„Soud uznal Atambajeva vinným a stanovil mu trest v podobě odnětí svobody na 11 let a dva měsíce, odnětí státních vyznamenání a zabavení majetku,“ citovala agentura Interfax soudce Emilbeka Kaipova při vynášení rozsudku.

Korespondentka Rádia Svobodná Evropa informovala, že za rozsudek může případ z roku 2013, kdy tehdejší prezident omilostnil „notorického zločineckého bosse.“

Exprezidentův obhájce podle středoasijského zpravodajského serveru Fergana uvedl, že obžaloba nepředložila žádné důkazy o vině jeho klienta, který se zřekl závěrečného vystoupení před soudem.

V případu bylo kromě Atambajeva obžalováno dalších 19 lidí.

Policie obléhala jeho dům

Atambajev stál v čele Kyrgyzstánu v letech 2011 až 2017 a stal se první zvolenou hlavou státu ve středoasijské zemi, která dokončila svůj mandát bez revoluce, připomněl server.

Následně se ale Atambajevovy vztahy s nástupcem v nejvyšší funkci zhoršily, a tak přešel do řad opozice. Loni v červenci byl zbaven imunity pro podezření z korupce a styků s podsvětím a v srpnu byl zadržen po dramatickém útoku pořádkových sil na exprezidentovu rezidenci.

Jeden policista byl při pokusu o Atambajevovo zatčení zabit, zraněna tehdy byla padesátka lidí, z toho polovina policistů. Atambajev se mezitím v médiích chlubil, že při odrážení útoku sám střílel, ale snažil se nikoho netrefit. Do policejní akce se údajně zapojily dva tisíce mužů.