Kyrgyzský exprezident Atambajev čelí obvinění z pokusu o převrat a vraždy vojáka

Bývalý kyrgyzský prezident Almazbek Atambajev byl obviněn z přípravy státního převratu a z vraždy vojáka, který se podílel minulý týden na obléhání jeho rezidence u hlavního města Biškeku. Oznámila to kyrgyzská kontrarozvědka GKNB.

Při dramatické akci z minulého týdne, během níž se Atambajev vzdal zasahujícím jednotkám, bylo podle kyrgyzských úřadů zraněno 170 lidí. Kromě exprezidenta bylo zatčeno několik jeho spolupracovníků a tělesných strážců.

V Atambajevově domě bezpečnostní složky našly ostřelovačské pušky, pistole a další zbraně, sdělil šéf GKNB Orozbek Opumbajev. Drama skončilo smrtí jednoho z příslušníků komanda, které se snažilo do exprezidentova obydlí proniknout. Podle Opumbajeva vojáka zabil sám Atambajev.

Dvaašedesátiletý Atambajev stál v čele chudé středoasijské země v letech 2011 až 2017. Už před násilným zadržením čelil řadě obvinění.

Seznam obvinění se dál rozrůstá

Zvláštní parlamentní komise údajně zjistila, že exprezident rozhodl o vydávání zbraní ruským zločineckým skupinám, v rozporu se zákonem omilostnil v zemi známého zločince, podílel se na pozemkových machinacích, pronásledoval opozici a kryl případy defraudací a korupce.

Atambajev je nyní ve vazbě tajné policie, kde má setrvat nejméně do konce srpna. Podle kyrgyzského generálního prokurátora Zamira Bejšekejeva se k dřívějším obviněním přidala vražda a pokus o vraždu, vyvolání masových nepokojů, násilí proti úředním osobám a braní rukojmích.

Exprezident tvrdí, že obvinění je politickým pronásledováním ze strany nynějšího vedení státu v čele s prezidentem Sooronbajem Žeenbekovem. Tomu sám pomohl do prezidentského křesla v dobách, kdy ještě býval jeho chráněncem. Později se vztahy mezi oběma politiky prudce zhoršily.