Násilnosti ve Stuttgartu. Stovky lidí se v noci střetly s policií a rabovaly obchody

Policejní kontrola provedená kvůli držení drog vyvolala v německém Stuttgartu v noci na neděli rozsáhlé nepokoje spojené s rabováním. Výtržností se zúčastnilo kolem pěti set lidí, z nichž 24 bylo zadrženo. Při potyčkách bylo zraněno přes deset policistů.

Nepokoje začaly podle policie kolem půlnoci. Během kontroly sedmnáctiletého mladíka se na jeho stranu přidalo proti policii mnoho lidí, kteří pořádali večírek v přilehlém parku. Mladí muži, z nichž mnoho mělo zakryté tváře, poté v malých skupinách táhli městem, házeli dlažební kostky na policisty, rozbíjeli výlohy a rabovali obchody.

„Situace je zcela mimo kontrolu,“ uvedl policejní mluvčí ještě nad ránem. Do hlavního města Bádenska-Würtemberska musely být povolány policejní posily z okolí, celkem asi 200 příslušníků. Situaci se policii podařilo uklidnit až v ranních hodinách.

Rabování ve Stuttgartu
Zdroj: Julian Rettig/ČTK/DPA

Starosta města Fritz Kuhn hovořil v souvislosti s nočními událostmi o „smutné neděli pro Stuttgart“. Zemský premiér Winfried Kretschmann označil výtržnosti za „brutální výbuch násilí“, jehož viníci budou „stíháni a odsouzeni“.

Příčina nepokojů je předmětem vyšetřování, politický motiv nicméně policie vyloučila. Vyzvala rovněž občany, aby jí poskytli videozáznamy dokumentující rabování.