V Kyjevě zastřelili bývalého poslance spojeného s Janukovyčem

Kyjev – V hlavním městě Ukrajiny ve středu zabili někdejšího poslance za Stranu regionů sesazeného ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče. Oleha Kalašnikova zastřelili u jeho domovních dveří. Důvodem mohly být jeho obchodní zájmy i angažmá v hnutí Antimajdan.

Oleh Kalašnikov byl poslancem za stranu bývalého ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče. Kalašnikov se za něj postavil i v době prozápadních demonstrací v Kyjevě. Angažoval se totiž v hnutí Antimajdan. Ukrajinské ministerstvo vnitra, které o Kalašnikovově úmrtí informovalo, uvedlo, že jeho zastřelení může souviset právě s politickými událostmi loňského roku.

„Není pochyb, že mrtvý věděl hodně o tom, kdo Antimajdan financoval a jakými cestami. Tato tajemství si s sebou bere do hrobu,“ citoval Reuters poradce ukrajinského ministra vnitra Antona Geraščenka. Naznačil, že jeho znalosti o pozadí Antimajdanu mohly být motivem možné vraždy. Nicméně Geraščenko nevyloučil, že za vraždou muže mohou být i obchodní zájmy.

Vypadá to na vraždu, jiní Janukovyčovi poslanci údajně páchali sebevraždu

Kalašnikov byl zastřelen u svých domovních dveří. Agentura Interfax-Ukrajina s odvoláním na policejní zdroje informovala o dvou střelcích. Nejde přitom o první úmrtí představitele Janukovyčova režimu. Policie většinu předchozích případů označila jako sebevraždy.

V březnu zahynul někdejší poslanec a bývalý gubernátor Záporožské oblasti Olexandr Peklušenko, podle policie se zastřelil. Krátce před Peklušenkem zemřel i jiný exposlanec Strany regionů Stanislav Melnik. Toho našla manželka v koupelně jejich domu. Měl se zastřelit loveckou puškou. Začátkem února pak zvolil sebevraždu skokem ze sedmnáctého patra jejich další spolustraník Mychajlo Čečetov. Ten byl v té době trestně stíhán za zneužití pravomoci veřejného činitele a připravovalo se proti němu další obvinění. Podílel se na pravděpodobně zfalšovaném schválení kontroverzních zákonů, jež omezovaly občanská práva.

Přibývá podezřelých úmrtí Janukovyčových stoupenců (zdroj: ČT24)
Vydáno pod