Extremistické Křídlo německé AfD se rozpustí. Podvolilo se požadavku vedení strany

Pravicově extremistické uskupení Křídlo (Der Flügel), které dosud působilo v rámci německé nejsilnější opoziční strany Alternativa pro Německo (AfD), rozhodlo, že se rozpustí. Uvedla to veřejnoprávní televize ARD. Křídlo, které se dostalo do hledáčku německé kontrarozvědky, tak reagovalo na tlak vedení strany.

Spolkový úřad pro ochranu ústavy (BfV), jak se německá kontrarozvědka jmenuje, o rozhodnutí sledovat Křídlo informoval minulý čtvrtek. Zdůvodnil ho tím, že neformální uskupení s odhadem sedmi tisíci stoupenci je krajně pravicové a jeho hlavní představitelé – šéfové AfD ve spolkových zemích Durynsko a Braniborsko Björn Höcke a Andreas Kalbitz – jsou pravicoví extremisté.

Krok kontrarozvědky, který umožňuje nasazení veškerých prostředků využívaných zpravodajskými službami, utvrdil v postoji ty politiky a odborníky, kteří varují před stoupající radikalizací AfD. Uvnitř strany, která rozhodnutí kontrarozvědky považuje za politicky motivované, zase vzbudil obavy z toho, že povede ke ztrátě voličů.

Její čelní představitelé proto v uplynulých dnech hledali způsob, jak se k věci postavit. Jednou z možností bylo, že se důrazně distancují od Höckeho a Kalbitze, u něhož se mluvilo také o tom, že by mohl být vyloučen. Nakonec se vedení AfD v pátek usneslo na následujícím: „Předsednictvo očekává, že výsledkem zítřejšího (sobotního) setkání Křídla bude prohlášení o tom, že se neformální uskupení Křídlo do 30. dubna 2020 rozpustí.“

Höcke a Kalbitz se podle ARD tomuto rozhodnutí podvolili a Křídlo rozpustí. Dohodli se na tom v pátek pozdě večer.