Střelec, který zabil loni v Utrechtu čtyři lidi, dostal doživotí

Nizozemský soud poslal na doživotí do vězení útočníka, který loni v tramvaji v Utrechtu zastřelil čtyři lidi. Podle soudu sedmatřicetiletý Gökmen Tanis spáchal několikanásobnou vraždu s teroristickým motivem. Obžalovaný se ke svému činu při procesu nevyjádřil, neodpovídal na otázky a ze soudní síně byl kvůli urážkám soudu několikrát vyveden. U vynesení rozsudku nebyl kvůli preventivním opatřením spojeným s šířením koronaviru přítomen.

„Podezřelý rozséval smrt a zkázu za denního světla v utrechtské tramvaji,“ řekl předsedající soudce Ruud van Veldhuisen. „Vytáhl zbraň a tou zároveň s výkřiky dovolávajícími se Alláha chladnokrevně střílel na nevinné cestující. Ne jednou, ale opakovaně, během dvou minut,“ dodal.

Teroristický útok v Utrechtu se odehrál loni 18. března, kdy Tanis v tramvaji pistolí s tlumičem zastřelil devatenáctiletou ženu a dva muže ve věku 28 a 49 let. Později v nemocnici zemřel i vážně zraněný řidič tramvaje.

Při útěku nechal pachatel v ukradeném autě vzkaz, že vraždy spáchal ve jménu islámu, aby se pomstil za smrt svých souvěrců. Svědkové ale při soudním přelíčení Tanise popsali jako vlažného muslima, který striktní dodržování pravidel často střídal s hraním hazardních her a konzumací alkoholu a drog.