Zmizel čínský bloger, který natáčel v nemocnicích a krematoriích ve Wu-chanu

Události: Bloger, který v Číně natáčel v nemocnicích i krematoriích, zmizel (zdroj: ČT24)

Bloger a právník Čchen Čchiou-š', který dával na sociální sítě videa z nemocnic a krematorií v čínském Wu-chanu v souvislosti s epidemií nového koronaviru, je od čtvrtečního večera nezvěstný. Ochránci lidských práv se obávají, že je další, jehož se úřady snaží umlčet.

„V sedm večer Čhiou-š' odešel do nově postavené nemocnice. Jsou dvě hodiny v noci a dosud se nevrátil, nemůžeme s ním navázat kontakt,“ napsala jeho matka v pátek na Twitteru. Rodina se od policie dozvěděla, že je v karanténě.

Čchen na sebe upozornil loni zprávami z protestů v Hongkongu. Když se ho policie pokusila umlčet a smazala mu účty na čínských sítích, pokračoval na Twitteru a na YouTube. Ty sice Čína blokuje, ale se speciálním softwarem je lidé mohou sledovat.

Zpráva o Čchenově zmizení přichází v době, kdy se po internetu šíří volání po svobodě slova kvůli smrti lékaře Liho, který jako první už v prosinci upozornil na nebezpečný koronavirus, za což mu vyhrožovala policie.

I Čchen věděl, že ho policie hledá. V jednom z posledních videí se svěřil, že má strach. „Přede mnou virus a za zády čínská bezpečnost. Ale zvládnu to. Pokud zůstanu v tomhle městě naživu, budu informovat,“ uvedl v něm.

Prezident Si Ťin-pching se mezitím ukázal v ulicích Pekingu a navštívil nemocnici. Slíbil, že vláda zabrání velkým výpadkům a splní ekonomické a sociální cíle. „Je mimořádné období, tak si nebudeme třást rukama. Musíme si věřit, že nad epidemií zvítězíme,“ řekl.

Po prodloužených svátcích se Čína postupně vrací do práce, a stamiliony lidí se tak v zemi přesouvají. Výroba mimo Chu-pej se má obnovit co nejrychleji.

Bilance viru mezitím stoupá. Celkem je v zemi mrtvých už víc než devět set, nemocných přes čtyřicet tisíc.