Netanjahu o dohodě s Íránem: Ohrožena je existence Izraele

Největší nebezpečí pro svět je militantní islám spojený s nukleárními zbraněmi. „Musíme stát společně proti Íránu na jeho cestě k teroru,“ prohlásil izraelský premiér Benjamin Netanjahu v projevu před zákonodárci v Kongresu USA. Podle něj je nyní v Íránu historicky nejvíc politických vězňů a režim je stále stejně radikální. Netanjahu proto varuje před dohodami o íránském jaderném programu. Obává se o samotnou existenci židovského státu. Podle šéfa Bílého domu ale izraelský premiér nenabídl žádné alternativy, jak zabránit Íránu, aby získal jadernou zbraň.

  • Americký prezident Barack Obama Netanjahua nepřijme. Vztahy obou zemí jsou determinovány i tvrdými vnitropolitickými boji, které probíhají jak na izraelské, tak americké straně. V Izraeli proběhnou za dva týdny volby, které rozhodnou o dalším setrvání Netanjahua v politické špičce. „Republikáni se zase snaží podkopávat politiku amerického prezidenta Obamy. Všechno dohromady to dává velmi třaskavý mix, který v tuto chvíli do velké míry poškozuje jak jednání, která jsou ve složité a delikátní fázi, tak samotný vztah mezi Izraelem a Spojenými státy,“ informoval před nedávnem blízkovýchodní zpravodaj ČT Jakub Szántó. 

Izraelský premiér měl svůj v pořadí třetí projev před americkými zákonodárci, kterým poděkoval za podporu Izraele – od prezidenta Harryho Trumana až po Baracka Obamu. „Moje řeč se stala předmětem mnoha kontroverzí, mnoha spekulací. Je mi velice líto, že se někdo domnívá, že hlavní důvod toho, proč tu jsem, je politický. Nikdy to nebyl můj záměr,“ řekl na úvod Netanjahu. Neuvěřitelné spojenectví mezi Washingtonem a Jeruzalémem podle něj musí zůstat „nad politikou“. Společně nabízí zaslíbenou zemi poskytující svobodu a naději. 

  • „Pokud se nepletu, tak Netanjahu vstupuje do zcela exkluzivní společnosti zahraničních státníků. Jediným dalším, kdo pronesl tři projevy před oběma komorami, byl Winston Churchill,“ prohlásil zpravodaj ČT Martin Řezníček

Obě země podle Netanjahua neustále vylepšují protiteroristická opatření. „O některých věcech, které Obama pro Izrael udělal, se tolik neví. V roce 2010 jsem mu zavolal a on hned reagoval na situaci a pomohl nám. O rok později, když byla v obležení izraelská ambasáda v Káhiře, tak nám také pomohl,“ připomněl izraelský premiér. Loni pak šéf Bílého domu podpořil Jeruzalém během operace proti radikálnímu Hamasu. Zákonodárci tehdy schválili miliony dolarů pro izraelský obranný systém Iron Dome. „Miliony Izraelců byly ochráněny před tisíci raket, které na nás posílal Hamas, díky tomuto systému,“ připomněl Netanjahu. 

Izraelský premiér cítí povinnost hovořit o snaze Íránu vyrobit jadernou zbraň, jež by mohla ohrozit existenci Izraele. "Během naší dlouhé historie se Izrael snažila zničit řada lidí. A nyní je to tu znovu. Nejvyšší představitel Íránu ajatolláh Chameneí dští síru na všechny strany a snaží se navázat na tu nejstarší strunu antisemitismu. Říká, že Izrael musí být vymazán z mapy a tento plán sdílí na Twitteru," varoval izraelský premiér, který se následně v projevu věnoval historii Íránu.

Chameneí se o pouhé dvě hodiny později pustil do Spojených států kvůli jeho podpoře Izraele. „Kolik peněz stála USA za posledních 50 let podpora izraelských zločinů? Kdo jiný za to zaplatil než vlastní národ?“ ptal se duchovní.

Netanjahu o podstatě íránského režimu 

„Režim v Íránu není jen problémem pro Židy, stejně jako nacistický režim nebyl jen problémem pro Židy. Šest milionů zabitých Židů bylo jen zlomkem 60 milionů zabitých lidí během světové války. Největší nebezpečí našeho světa je militantní islám spojený s nukleárními zbraněmi.“

Íránci jsou podle Netanjahua talentovaní – potomci jedné z nejskvělejších civilizací. „V roce 1979 jim ale tuto civilizaci unesli náboženští fanatici. Byla schválena nová ústava, podle níž íránské revoluční gardy mají nejen chránit hranice, ale také naplnit ideologickou misi džihádu,“ podotkl Netanjahu. Ajatolláh Chomejní už tehdy vyzval své následovníky, aby rozsévali revoluci po celém světě. 

Írán všude podporuje ty, kdo jsou proti demokracii – třeba Asadův režim v Sýrii nebo povstalce v Jemenu, upozornil Netanjahu. „Kdyby se Teherán dostal k jaderným zbraním, bylo by to pro nás nepředstavitelné,“ řekl izraelský premiér. Útoky Íránu na USA nejsou podle Netanjahua moc často zmiňovány. „Zajal americká rukojmí, v Bejrútu zavraždil stovky amerických vojáků, je zodpovědný za smrt tisíců amerických vojáků v Iráku a Afghánistánu,“ konstatoval premiér. 

Kryštof Kozák z FSV UK v Praze

„Netanjahu je zkušený politik – až cynický manipulátor, který má jasné politické cíle. Je až děsivé, jakým způsobem všechny dekorace moci a ovací vytváří u diváků dojem přesvědčivosti. Když člověk ví něco víc o tom, pod jakým tlakem je Netanjahu v Izraeli a jak vypadá situace v Íránu, tak spousta toho, co bylo řečeno, přestane vypadat tak dobře a jasně. Netanjahu se vměšuje do záležitostí jiného státu. Americká administrativa složitě vyjednává nějakou kompromisní dohodu a Netanjahu najednou přijde a podrývá autoritu prezidenta na půdě republikánského Kongresu.“

Před dvěma lety bylo Izraeli řečeno, aby dal íránskému prezidentu Rouhánímu šanci, aby mohl zemi změnit. „Něco se opravdu změnilo – Rouháního vláda perzekvuje její odpůrce, vězní novináře a politických vězňů je víc než kdy v minulosti,“ podotkl Netanjahu. Írán podle něj představuje pro Ameriku vůbec největší hrozbu. Stejně jako Islámský stát, chce Teherán zavést nový chalífát – nejprve doma, pak na celém světě. „Není tam místo pro Židy, křesťany ani pro práva žen, není tam svoboda pro nikoho,“ varoval Netanjahu. 


Konečná smlouva o íránském jádru mezi mocnostmi a Teheránem zatím podepsána nebyla – pouze ta předběžná. Podle Netanjahua nezabraňuje Íránu dostat se k jaderným zbraním – právě naopak. Íránu by totiž zůstala infrastruktura potřebná k vyvinutí jaderné hlavice. „Ani jedno íránské zařízení podle smlouvy nebude rozmontováno. Tisíce centrifug zůstanou v provozu, další budou sice uzavřeny, ale ne zničeny,“ zmínil premiér. Na dodržování smlouvy by měli dohlížet mezinárodní pozorovatelé. „Inspektoři dokumentují porušení, ale nedokáží je zastavit. Věděli, že se KLDR dostala ke zbraním, ale to ji nezastavilo,“ poznamenal Netanjahu. Írán navíc může tajit, že existují další zařízení, o kterých svět nemá tušení. 

Netanjahu nenabídl alternativu, ozývá se z Bílého domu

Smlouva, o které s Teheránem v současnosti jedná šest mocností, „by odstřihla Írán od různých cest k jaderným zbraním a oslabila jeho jaderný program,“ tvrdí šéf Bílého domu. Podle Obamy nenabídl Netanjahu ve svém projevu žádnou alternativu a nic nového nepřinesl.
  
Na protest proti pozvání Netanjahua si dnes izraelského premiéra nepřišlo poslechnout několik desítek demokratických zákonodárců, což je vzhledem k tradičně úzkým vztahům mezi Spojenými státy a Izraelem neobvyklá věc, poznamenala agentura AP. Bílý dům dal svou nevoli najevo i tím, že viceprezidenta Joea Bidena poslal na zahraniční cestu.

Podle mluvčího íránského ministerstva zahraničí byl Netanjahuův projev „nudný a opakoval se“. Šlo podle něho o součást kampaně před blížícími se parlamentními volbami.

Íránský jaderný program je předmětem diskusí už od roku 2005, kdy se případem začala zabývat Rada bezpečnosti OSN. Postupně na Írán uvalila řadu sankcí a rezolucí vyžadujících zastavení jaderného programu. Rozhovory s Teheránem, v nichž se Washington výrazně angažuje, nyní vrcholí. Do konce března má být znám rámec dohody o íránském jaderném programu a konečná smlouva by pak měla být hotova v červnu. Netanjahu však odmítá připustit jakékoliv řešení, které by Teheránu umožňovalo uchovat kapacity k opětovnému budoucímu spuštění programu. Pokud by svět zrušil sankce a ekonomika země by rostla, Teherán by toho využil – třeba k tomu, aby financoval víc teroristů, doplnil izraelský premiér s tím, že nová smlouva by nezměnila Írán k lepšímu, nýbrž Blízký východ k horšímu.

Vydáno pod