Chameneí vytvořil návod na zničení Izraele

Teherán – Proč by měl být Izrael zničen, případně jak? Na tyto otázky odpovídá íránský duchovní vůdce Alí Chameneí na Twitteru. K eliminaci židovského státu sepsal i metody. Jako jednu z nich vidí referendum mezi občany původní Palestiny, tedy ne přistěhovanými Židy. Chameneí chce zároveň vyzbrojit Palestince.

Chameneí názor své země shrnul na Twitteru do devíti bodů. Na první otázku Proč by měl být sionistický režim zničen, Chameneí odpovídá takto: Podvodný sionistický režim se po 66 let své existence pokouší svých cílů dosáhnout vražděním, zabíjením, násilím a železnou pěstí, přičemž se tím nestydatě chvástá.
   
Íránský duchovní vůdce si ale zničení Izraele nepředstavuje jako pobití Židů. Navrhuje uspořádat referendum s účastí „původních obyvatel Palestiny, mezi nimiž budou muslimové, křesťané i židé“ bez rozdílu na to, kde nyní žijí. Týkalo by se to tedy i palestinských uprchlíků v diaspoře. Naopak účast by nebyla povolená „židovským imigrantům, již byli přemluveni k přistěhování do Palestiny“. 

Následná vláda pak rozhodne, „zda židovským přistěhovalcům bude povoleno zůstat, nebo se budou muset vrátit do svých původních domovských zemí“. 

Why should & how can #Israel be eliminated? Ayatollah Khamenei's answer to 9 key questions. #HandsOffAlAqsa pic.twitter.com/IVPOuNfMQH

Chameneí považuje referendum za demokratickou cestu, takže počítá s podporou „vlád, národů i odbojových organizací“. Je si vědom toho, že než se výsledek referenda podaří prosadit, bude se Izrael bránit všemi prostředky. Obyvatelstvo Západního břehu Jordánu a Pásma Gazy tak podle něj musí být vyzbrojeno. 

„Jedinou cestou, jak vzdorovat tomuto režimu páchajícímu nemyslitelné a nepředstavitelné zločiny, je odhodlaná ozbrojená konfrontace. Nedoporučujeme, aby muslimské země zahájily klasickou válku ani aby byli přistěhovalečtí Židé hozeni do moře, a určitě ne arbitráž OSN nebo jiné mezinárodní organizace.“ 

Ke zločinům Izraelce podle Chameneího nepřinutila raketová palba z Gazy. „Zbraní občanů Západního břehu jsou jenom kameny, nikoli rozmanité zbraně. Ten režim ale masakruje lidi i tam, stejně jako ničí jejich domy a pole. Je faktem, že (bývalého palestinského vůdce) Jásira Arafata Izraelci otrávili a zabili v době, kdy se sionisty nejvíc spolupracoval. To dokazuje, že z pohledu Izraele je mír pouze zástěrkou pro páchání nových zločinů a pro další okupaci,“ stojí v posledním bodě.

Konečná dohoda o jádru zatím nikde

Média nedávno uvedla, že americký prezident poslal Chamenímu tajný dopis, v němž se Barack Obama snaží o sblížení obou zemí a zdůrazňuje nutnost společného boje proti Islámskému státu. 

Zároveň vyzývá Teherán k tomu, aby usiloval o úspěšné ukončení rozhovorů o svém jaderném programu. Podle harmonogramu mají skončit do 24. listopadu. Obama ale v jednom z nedávných rozhovorů konstatoval, že rozpory jsou stále velké.

Politolog Josef Kraus

"Jedná se o rétorickou proklamaci, která nebude mít vůbec žádný důsledek ani na izraelskou bezpečnost ani na íránskou zahraniční politiku. Duchovní vůdce Íránu se musí vymezit, aby vstřícná pozice Íránu (k Západu), jak je patrná poslední rok a půl, nebyla v muslimském světě chápána jako jakási slabost, nebo dokonce snaha spřátelit se se Spojenými státy. Je to hra – připodobnil bych to ke smlouvání na arabském trhu, kdy si jedna i druhá strana dávají nesmyslné požadavky, aby nakonec mohly snižovat, a případně najít i nějaký kompromis."

Vydáno pod