Šest týdnů do slovenských voleb: Ficův Smer ztrácí, Kotlebova strana je v průzkumech druhá

Sondáž společnosti Focus před únorovými parlamentními volbami potvrdila pokles obliby nejsilnější slovenské vládní strany Smer-SD. Podle průzkumu naopak posiluje krajně pravicová strana Kotlebovci-Ľudová strana Naše Slovensko (LSNS), která je za Smerem druhá. Focus průzkum provedl během ledna na objednávku koalice neparlamentních stran Progresívne Slovensko (PS)/Spolu.

Podporu Smeru-SD expremiéra Roberta Fica vyjádřilo v průzkumu 18,7 procenta ze skupiny rozhodnutých voličů, v prosinci přitom její preference dosáhly na 19,6 procenta. Za Ficovým Smerem následuje LSNS, která si polepšila na 13,6 procenta z prosincových 11,8 procenta.

Pokud se průzkumy ve volbách potvrdí, může se Kotlebova strana přiblížit k dvojnásobku volebního zisku z roku 2016, kdy LSNS získala 8,06 procenta hlasů, upozorňuje Denník N.

Za LSNS, která se kriticky vyjadřuje například vůči NATO a Romům a hlásá boj proti korupci a politické mafii, následuje koalice PS/Spolu (10,5 procenta) s těsným náskokem před novou stranou Za ľudí (10,3 procenta) exprezidenta Andreje Kisky.

Do slovenské sněmovny by se dostalo devět stran a koalic. Blízko pětiprocentní hranice, jejíž zdolání stranám zaručuje vstup do parlamentu, skončilo hned několik subjektů. Mezi nimi jsou vládní Slovenská národná strana s podporou 5,1 procenta, dále opoziční Sloboda a Solidarita (5,4 procenta) a neparlamentní KDH (šest procent).

I tento průzkum mezi více než tisícovkou respondentů potvrdil, že stávající tříčlenná koalice by nezískala ve sněmovně většinu. Popularita koaliční strany Most-Híd, která zastupuje i početnou maďarskou menšinu v zemi, dosáhla v průzkumu čtyř procent. Obliba strany se již delší dobu pohybuje pod pěti procenty.

V jiném lednovém průzkumu agentury AKO pro televizi TA3 získal Smer-SD 17,7 procenta. Druhá skončila Kotlebova strana s 11,7 procenty před třetí Za ľudí s 10,4 procenta. Také podle tohoto průzkumu by se do parlamentu dostalo devět stran a uskupení. Agentura AKO prováděla dotazování mezi 7. a 9. lednem na vzorku tisíc lidí.

obrázek
Zdroj: ČT24

Ficova strana zaútočila na Kisku, ten si bude s expremiérem už jen vykat

Předvolební kampaň se v posledních dnech vyostřila hlavně na sociálních sítích, které strany využívají ke své propagaci či ke kritice politických soupeřů více než v minulosti. Smer-SD například zveřejnil videonahrávky, kterými vystupuje proti opozici či novým politickým uskupením.

„Jako nový premiér všem ukážu, že jsme moderní a bohatá země. Přijmeme tisíce imigrantů. Máme morální povinnost pomoci těmto a podělit se s nimi o naše bohatství,“ tvrdí hlas podobný exprezidentovi Kiskovi na videu vytvořeném Smerem. Nahrávka je doplněna o záběry, které mají navodit uprchlickou krizi. Té Slovensko nečelilo ani v roce 2015, kdy do některých členských zemí EU proudily davy běženců.

Kiska se v reakci obrátil na Fica otevřeným dopisem, ve kterém napsal, že za 12 let svého vládnutí Fico umožnil zlu ovládnout Slovensko a že sám zlo šíří. V celém dopise Kiska Ficovi tykal, protože si prý před lety potykali, v jeho závěru ale exprezident napsal, že bývalému premiérovi bude do budoucna už jen vykat.

V jiném videu zase Smer-SD imituje šéfa opoziční strany Svoboda a solidarita Richarda Sulíka s tvrzením, že zavede šestidenní pracovní týden a že zruší polovinu státních svátků. 

Smer-SD v kampani také tvrdí, že volby rozhodnou o tom, zda země zůstane sociálním státem nebo uspěje alternativa postavená na úkor těch, kteří se bez pomoci a solidarity neobejdou. 

Parlamentní volby se budou na Slovensku konat 29. února, o hlasy voličů se uchází 25 politických stran a uskupení.