Indonésie přestěhuje hlavní město, Jakarta se potápí

Indonéský prezident Joko Widodo oznámil stěhování hlavního města z přelidněné a znečištěné Jakarty na indonéskou stranu ostrova Borneo. Debata o vybudování nové metropole se v zemi vede už několik desetiletí, aktuální návrh podle hlavy státu vychází z detailních studií.

Ostrov Borneo Indonésie sdílí s Malajsií a Brunejí. Podle prezidenta nejlidnatějšího muslimského státu světa se jako nejpříhodnější poloha pro novou metropoli jeví provincie Východní Kalimantan, konkrétně oblast mezi okresy Penajam Paser a Kutai Kartanegara.

V Jakartě ležící na přelidněném ostrově Jáva v současnosti žije kolem deseti milionů obyvatel, její širší aglomerace jich má až třicet milionů. Město se potýká se špínou a smogem, ale i s opakovanými ničivými záplavami, k nimž podle expertů přispívá odlesňování kopců nad městem, chaotické plánování výstavby a odpadky, jež ucpávají vodní toky.

Podle dřívějších prohlášení vlády by přesun administrativní metropole mohl trvat až deset let. Podobné stěhování v minulosti uskutečnila například sousední Malajsie, ale i Brazílie či Kazachstán.