Část Jakarty se rychle potápí. Metropoli má zachránit obří zeď za bilion korun

Indonésie se snaží zachránit potápějící se Jakartu (zdroj: ČT24)

Indonésie plánuje vytvořit v zálivu obří zeď, která uchrání potápějící se část Jakarty. Odborníci spočítali, že zhruba za třicet let by jedna třetina města mohla být pod hladinou moře. Někteří obyvatelé se ale bojí, že projekt za 42 miliard dolarů (963 miliard korun) je místo záchrany uvede do existenčních problémů.

Jakartě, ve které žije tolik lidí jako v celé České republice, jde o čas. Severní část metropole se propadá každý rok v průměru o 10 centimetrů. Odborníci odhadují, že jedna třetina města by mohla být do roku 2050 potopená.

„Je to způsobené přírodními katastrofami jako záplavami, zemětřeseními a podobně a my si musíme být jistí, že naše hlavní město je od těchto katastrof ochráněno. Začali jsme s plánováním stavby obří zdi podél moře na severu Jakarty – to ji zachrání od mořské vody na severu,“ uvedl indonéský prezident Joko Widodo.

Projekt mají tvořit tři části. Vláda chce začít rekonstrukcí a posílením už existující třicetikilometrové hráze. Dále plánuje uměle vytvořit 17 ostrovů. Až nakonec by následovala stavba samotné obří zdi ve východní a západní části zálivu.

Hrozba zatopením přitom není jediným problémem metropole. Město po několik desetiletí upadá, nemá plán územního rozvoje, chybí mu funkční infrastruktura a rozvody vody.

Místní rybáři se navíc obávají, že je zeď namísto záchrany uvede do existenčních problémů, protože přijdou o práci. „Zatopení je jedna věc způsobená přírodními vlivy, ale jestli nebudeme moci pracovat, budeme dlouhá léta trpět. Potápění města je jen část rizika,“ obává se místní rybář Pandi.