Kim Čong-un si zlámal kotníky. Doplatil na lásku k sýru a vysoké podpatky

Soul - Severokorejský vůdce Kim Čong-un, který se již téměř měsíc neobjevil na veřejnosti, se údajně zotavuje po operaci obou kotníků. Uvedl to dnes největší jihokorejský deník Čoson ilbo. Skutečnost, že mladý vůdce KLDR trpí zdravotními problémy, přiznala překvapivě minulý týden severokorejská státní média. Ta také ve čtvrtek odvysílala dokumentární pořad, v němž jsou patrné Kimovy potíže s chůzí. Odborníci vzhledem ke Kimově obezitě a vzhledem k jeho ne právě střídmému jídelníčku spekulovali, že diktátora nejspíš trápí dna.

Dnes ovšem jihokorejský list Čoson ilbo s odvoláním na nejmenovaný zdroj jihokorejské rozvědky napsal, že Kim si zlomil oba kotníky a v polovině září podstoupil operaci v severokorejské metropoli Pchjongjangu. Světová média nicméně upozornila, že zprávu nebylo možné spolehlivě ověřit.

Jihokorejský list se ve svém článku odvolává na svědka, který nedávno KLDR navštívil. Podle něj Kim absolvoval operaci ve špičkovém zdravotnickém zařízení pro vysoké představitele komunistické strany. Dokládá to prý i zvýšená ostraha tohoto zařízení a četné návštěvy nejvyšších severokorejských činitelů v nemocnici.

Zdroj jihokorejské rozvědky upřesnil, že Kim si původně v létě vymkl kotník během návštěvy vojenských základen a továren. Zranění se později zhoršilo, protože ho nechal neléčené. Ke zhoršení jeho stavu přispěla kombinace nošení bot na podpatku, které ho mají udělat vyšším, a jeho obezita.

Za alarmujícím nárůstem hmotnosti sverokorejského vůdce podle zahraničních médií stojí „závislost“ na sýru. Zamiloval si jej během studií ve Švýcarsku a stále si ho – navzdory sankcím – nechává dovážet v obrovském množství.

„Pouhá dna“ by podle představitele jihokorejské rozvědky Kima neodradila od účasti na mimořádném zasedání severokorejského parlamentu, na něž se minulý čtvrtek diktátor překvapivě rovněž nedostavil.

Kim byl naposledy viděn na veřejnosti 3. září, kdy spolu s manželkou navštívil koncert. Předtím si přitom severokorejský vůdce hojně užíval pozornosti médií, když se skoro denně nechával filmovat a fotografovat „v terénu“ při návštěvách v různých továrnách, zemědělských družstvech či s vojenskými jednotkami.

Vydáno pod