Severokorejská média přiznala, že Kima sužují zdravotní trable. Je to dna?

Pchjongjang - Severokorejská oficiální média potvrdila spekulace, že mladý vůdce země Kim Čong-un trpí zdravotními problémy. Stalo se tak poté, co se Kim neobjevil tři týdny na veřejnosti, napsala dnes agentura Reuters. Jednatřicetiletý Kim byl naposledy viděn na veřejnosti 3. září, kdy společně se svou manželkou navštívil koncert. Již od července bylo navíc patrné, že vůdce KLDR při chůzi kulhá.

Ve čtvrtek severokorejská státní média odvysílala dokumentární pořad, v němž Kim vystupuje a kde jsou také patrné jeho potíže s chůzí. „Za bohatství a prosperitu našeho socialistického státu vděčíme horlivému úsilí našeho vůdce, který severokorejskému lidu dál rozjasňuje cestu jako jiskřička plamene, navzdory tomu, že se necítí dobře,“ konstatoval hlas doprovázející hodinový dokument.

Emotivní oznámení v podání severokorejské televize (zdroj: ČT24)

Fotografie ze severokorejských státních médií svědčí o tom, že Kim od nástupu do úřadu po nečekané smrti svého otce Kim Čong-ila v prosinci 2011 značně přibral na váze. „Z jeho chůze lze usuzovat, že ho trápí dna. K tomuto onemocnění má předpoklady vzhledem ke svému jídelníčku a také vzhledem k tomu, že tato choroba postihla i další členy jeho rodiny,“ uvedl expert na severokorejskou vládnoucí dynastii Michael Madden.

To podle jihokorejské agentury Jonhap potvrzuje také anonymní zdroj „obeznámený se severokorejskými záležitostmi“. „Soudím, že ho kromě dny trápí i nadbytek kyseliny močové a tuků v krvi, obezita, cukrovka a vysoký krevní tlak,“ cituje Jonhap neznámý zdroj. Za zhoršením Kimova zdravotního stavu prý stojí přejídání a časté pití.

Severokorejští lékaři údajně v poslední době podnikli tajné cesty do Německa, Švýcarska a dalších evropských zemí, aby zjistili, jakým způsobem by se Kimovy obtíže daly léčit.

Jihokorejský list Joongang Daily naopak podporuje teorii, že se severokorejský vůdce zranil při sportovních aktivitách. O Kimovi je přitom známo, že rád jezdí na koni a sleduje basketbal a fotbal.

Severokorejský vůdce si donedávna hojně užíval pozornosti médií, když se skoro denně nechával filmovat a fotografovat „v terénu“ při návštěvách v různých továrnách, zemědělských družstvech či s vojenskými jednotkami. Od počátku září se ale neukázal na veřejnosti, přičemž se nezúčastnil ani čtvrtečního mimořádného zasedání severokorejského parlamentu.

Vydáno pod