Manželství stejnopohlavních párů budou nejspíš legální i v Severním Irsku

Britští zákonodárci legalizovali sňatky homosexuálů v Severním Irsku a rozšířili zde také možnost provádění potratů. Rozhodnutí nemá okamžitou účinnost, do října ho může zvrátit severoirský parlament, který je však už více než dva roky nefunkční, informovala agentura AP.

Severní Irsko má svůj vlastní sněm, jenž odmítl následovat parlamenty Británie a Skotska, které možnost stejnopohlavních sňatků uzákonily v roce 2014. Právo na umělé ukončení těhotenství bylo v konzervativním Severním Irsku také dosud omezené.

Poslanci britské Dolní sněmovny v úterý velkou většinou odhlasovali návrh opozičních labouristů, kteří požadovali rozšíření práv žen jít na potrat a také uzákonění sňatků homosexuálů i na území Severního Irska.

Severoirský parlament může rozhodnout jinak, musel by ale fungovat

V zákonu je nicméně obsažena lhůta 21. října, dokdy severoirský parlament bude moci rozhodnutí Londýna zvrátit. Předpokladem je, že bude ustanovena nová vláda a sněm do té doby začne fungovat.

Koaliční kabinet Severního Irska se rozpadl v lednu 2017. Ke vzniku vlády nepomohly ani předčasné volby, ani další jednání. Místní katolické a protestantské strany se vzájemně obviňují z ohrožování křehkého míru v této části Spojeného království. Správu nad regionem dočasně převzal Londýn a britskému parlamentu připadlo právo rozhodovat o severoirských záležitostech.