Italská sopka Stromboli se uklidnila. Byla to největší exploze za deset let, říká expert

Italský vulkán Stromboli na stejnojmenném ostrově v Tyrhénském moři nedaleko Sicílie se po středečním výbuchu uklidnil. Hasiči ve čtvrtek likvidují poslední ohniska požárů v porostu podnícených vychrlenými lávovými kameny. Na nepřístupných místech ostrova jsou do hašení nasazena dvě letadla. Podle geologa Prokopa Závady se jednalo o největší výbuch Stromboli za posledních deset let a je možné, že podobné exploze se budou v budoucnu opakovat.

Krizová situace skončila, na ostrově zůstala většina obyvatel, zatímco valná část turistů tam noc nestrávila. Odpluli na trajektech do sicilského Milazza, napsala agentura ANSA. U ostrova kotví loď, která má v případě nutnosti zajistit evakuaci obyvatel.

Středeční erupce vyděsila turisty, kteří se vrhali do moře, anebo se skrývali v domech. Svědci hovoří o „dešti sopečné strusky“. Na dvou místech sopky vytekla láva, vychrlené lávové kameny zažehly řadu požárů v porostu.

Při výbuchu vulkánu zahynul pětatřicetiletý turista z nedalekého Milazza, který se vydal k vrcholu sopky. Jeho brazilský přítel utrpěl vážná zranění. Pohybovali se pod hranicí 400 metrů nad mořem, nad níž už si člověk musí pronajmout průvodce. 

„Stoupali jsme nahoru, když se ozvala rána,“ popsal pětadvacetiletý Brazilec. To, že přežil, pokládá za zázrak. „Nejprve to vypadalo jako výtečná podívaná, ale posléze na nás začalo padat kamení. Pak jsme se nadýchali kouře a Massimovi začalo být špatně. Chtěl jsem mu pomoct, ale nedalo se nic dělat,“ dodává. Tělo jeho kamaráda bylo ve čtvrtek ze svahu přepraveno do Milazza.

Jeden německý turista výbuch sopky na Twitteru přirovnal k ohňostroji. „Díváte se na šílenou erupci, vracíme se do přístavu,“ okomentovala dění z bezpečné vzdálenosti z člunu mladá Italka. „Byla to silnější rána než obvykle,“ hodnotlil erupci barman Luca, který bydlí na ostrově celý život a na to, že se vulkán občas probudí, je zvyklý.

Nejvíce byla erupcí sopky zasažena vesnice Ginostra na západní straně ostrova. Evakuovat se nechalo 98 turistů.

Největší exploze za poslední desetiletí

„Byli jsme svědky větší exploze, která za posledních deset let nemá obdobu,“ uvedl ve středeční Devadesátce ČT24 geolog Prokop Závada z Geogyzikálního ústavu Akademie věd.  K podobně silným explozím podle něj na Stromboli dochází jednou za pět až deset let. „Ale asi ta nejsilnější byla roku 1930, kdy v okolí Stromboli zemřelo šest lidí,“ dodal Závada.  

Stromboli je stejně jako Etna na Sicílii stále aktivní sopkou, zároveň je vyhledávaným turistickým cílem. Vulkanický ostrov, na němž se Stromboli nachází, je součástí Liparských ostrovů. Žije na něm asi pět set stálých obyvatel. V létě se počet lidí na ostrově výrazně zvyšuje díky turistům. Podle Závady jich tam během sezony může být i pět tisíc. 

 „Je to jedna z nejaktivnějších sopek na světě a k erupcím tam dochází velmi často. Už letos v únoru, ale i v červnu zaznamenali vulkanologové menší erupce,“ řekl Závada s tím, že většinou ale dochází k vystřelování úlomků pouze do výšky několika desítek, maximálně několika stovek metrů. 

Podobnou aktivitu sopky Stromboli, jako byla ve středu, je přitom možné očekávat i v budoucnu, domnívá se Závada.