Stromboli chrlí lávu, v nitru sopky se ozvaly výbuchy. Vyvržený kámen zabil turistu

Sopka Stromboli ležící na stejnojmenném ostrově v Tyrhénském moři nedaleko Sicílie se probudila k životu a začala chrlit dým, lávu a kusy horniny. Právě jeden z vyvržených kamenů podle záchranářů zabil jednoho turistu a dalšího zranil. Dva lidé se pohřešují. Z nitra vulkánu se ozvala řada výbuchů, které otřásly celým ostrovem. Vyděšení lidé v panice začali skákat do moře.

„Z kráteru vychází obrovský sloupec hustého dýmu,“ popsal agentuře ANSA situaci svědek. Jiný uvedl, že nastaly „mohutné exploze“, po nichž sopka začala chrlit kouř a ostrov zasypal „déšť“ žhavé horniny, vychrlené z jícnu vulkánu.

Podle hasičů kusy horniny na několika místech ostrova způsobily požáry, lidské příbytky na ostrově však zatím ohroženy nejsou.

Záběry soptícího vulkánu:

Starosta Liparských ostrovů Marco Giorgianni potvrdil, že při explozi zemřel jeden turista, který se vydal k vrcholu sopky a zřejmě ho zasáhly žhavé kameny. Další člověk směřující ke kráteru utrpěl zranění. Národnost oběti starosta neuvedl, agentura APA s odvoláním na místní záchranáře napsala, že šlo o Sicilana.

Podle agentury ANSA probíhá operace na záchranu dvou turistů, kteří uvázli na svahu hory. Na akci se podílí hasičský vrtulník přivolaný ze Salerna, situaci však komplikuje hustý kouř.

„Náš zastupitelský úřad v Římě zatím nemá informace o tom, že by se mezi nezvěstnými nacházel někdo z českých občanů. Aktuálně nelze vyloučit, že nedojde k další sopečné aktivitě. Civilní ochrana doporučuje turistům zdržování se v chráněných zónách. Situaci nadále sledujeme,“ sdělila mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Štíchová.

Novinář a majitel obchodu ve vesničce Ginsotra uvedl, že „všichni lidé, kteří byli ve vesnici, zhruba sto turistů a stálých obyvatel, se buď schovali ve svých domovech, nebo naskákali do moře“.

„Viděli jsme explozi z hotelu, pak se ozval velký rachot. Ucpali jsme si uši a pak nás přeletěl mrak popela. Celá obloha je popela plná,“ popsala situaci Michaela Favorito, která na ostrově pracuje.

Stromboli je stejně jako Etna na Sicílii stále aktivní, podle webu geology.com je dokonce jedním z nejaktivnějších vulkánů světa a nepřetržitě od roku 1932 na ní dochází k erupcím.

Vulkanický ostrov, na němž se nachází, je součástí Liparských ostrovů. Přístup na vrchol je podle agentury APA již dlouho zakázán, vystoupit lze pouze do výšky 400 metrů této 926 metrů vysoké sopky.