Komisařka OSN pro lidská práva se sešla s Madurem. Žádá propuštění politických vězňů

Bacheletová jmenovala delegáty, kteří v zemi dohlédnou na lidská práva (zdroj: ČT24)

Vysoká komisařka OSN pro lidská práva Michelle Bacheletová vyzvala venezuelské úřady k propuštění vězněných členů opozice. Bacheletová se při své návštěvě Caracasu v pátek setkala jak s opozičním vůdcem Juanem Guaidóem, poté i s autoritářským prezidentem Nicolásem Madurem, o jehož sesazení Guaidó několik měsíců usiluje. Do země také vyrazí dva zástupci OSN, kteří mají dohlížet na dodržování lidských práv  v zemi.

„Vyzývám úřady, aby propustily všechny ty, kdo byli zadrženi nebo zbaveni svobody poté, co mírově uplatňovali svá občanská práva,“ uvedla Bacheletová krátce před odletem z Venezuely, kde strávila na návštěvě tři dny.

Podle nevládní organizace Foro Penal je ve venezuelských věznicích téměř 700 „politických vězňů“. Maduro ale toto označení zadržovaných odmítá. Delegáty OSN prý pustí do věznic, aby si ověřili podmínky, ve kterých zadržení žijí.

Podle agentury AP přijal Maduro komisařku přátelsky a vláda navíc před jejím příjezdem propustila 28 opozičních aktivistů. Opozice se proto obává, že Maduro Bacheletové úmyslně představil zkreslený obraz země.

Maduro: Udělali jsme první krok ke zlepšení vztahů

S Bacheletovou Maduro jednal téměř dvě hodiny. Slíbil přitom, že zváží všechna doporučení, které Bacheletová předloží ve své chystané zprávě o Venezuele.  „Udělali jsme první krok, abychom přiblížili venezuelský stát a společnost k lepšímu vztahu s OSN a lepší spolupráci pro lidská práva všech Venezuelanů,“ řekl po setkání Maduro.

Při jednání s prozatimním prezidentem a lídrem opozice Juanem Guaidóem Bacheletová podle agentury AP hovořila o nutnosti ukončit venezuelskou krizi a zbavit Madura moci.

„Naším úkolem vždy bylo a je bojovat za lidská práva a tato návštěva nás má posunout blíže k nalezení skutečných řešení konfliktu, tragédie a katastrofy, ve které se naše země nachází,“ uvedl Guiadó.

Komisařka se setkala s rodinami vězňů

Bacheletová se během svého pobytu ve Venezuele setkala s příbuznými zadržovaných, z nichž mnozí čelí obvinění ze spiknutí s cílem svrhnout vládu. Komisařka OSN také mluvila s příbuznými lidí, kteří zahynuli při protestech proti Madurově vládě v roce 2017.

„Dohodli jsme se s venezuelskou vládou, že do země budou vysláni dva představitelé OSN pro lidská práva,“ řekla Bacheletová před odletem novinářům. „Budou mít za úkol poskytovat podporu, ale – co je důležité – budou také monitorovat situaci v oblasti lidských práv ve Venezuele,“ dodala s tím, že je situace v zemi vážná a postihuje velké množství lidí. 

Venezuela, která disponuje bohatými nalezišti ropy, prochází v současné době těžkou ekonomickou krizí. Podle OSN potřebují obyvatelé v zemi urgentně humanitární pomoc. Ze země už kvůli krizi odešly čtyři miliony lidí, tisíce jich dál denně proudí přes Kolumbii a Ekvádor do Peru. Vláda má problémy každý den zajistit dodávky elektřiny a pitné vody.