Špína, nebo odveta za sankce? V Moskvě zavřou čtyři McDonaldy

Moskva – Kvůli údajnému porušování hygienických předpisů nařídil ruský úřad na ochranu spotřebitelů zastavení provozu čtyř moskevských restaurací amerického řetězce s rychlým občerstvením McDonald's. Rozhodnutí úřadu Rospotrebnadzor přichází v době, kdy jsou vztahy mezi Ruskem a Spojenými státy napjaté kvůli ukrajinské krizi. Rusko počátkem měsíce v odvetě za západní sankce zakázalo dovoz vybraných potravin z Evropské unie, Norska, USA, Austrálie a Kanady.

Rospotrebnadzor nicméně tvrdí, že v moskevských restauracích McDonald's odhalil „mnohá“ porušení hygienických norem. Společnost McDonald's uvedla, že nyní zkoumá tvrzení úřadu, aby zjistila, jakými kroky by mohla zajistit co nejrychlejší obnovení provozu restaurací.

McDonald's začátkem dubna ukončil provoz svých restaurací na Krymu poté, co tento ukrajinský poloostrov anektovalo Rusko. Někteří ruští politici tehdy vyzvali k uzavření všech restaurací McDonald's v Rusku. Společnost má v Rusku asi čtyři stovky poboček. První z nich byla otevřena v roce 1990 v Moskvě.

Rusko zakázalo od 7. srpna na jeden rok dovoz zemědělských a potravinářských produktů z Evropské unie, USA, Austrálie, Kanady a Norska v reakci na sankce Západu, který Moskvu viní z podpory povstalců na východě Ukrajiny. Embargo začalo v Rusku zvyšovat ceny některých potravin, zatímco v Evropě vede k přebytkům a poklesu cen, což působí problémy potravinářským firmám.

Ruské sankce na vlastním území (zdroj: ČT24)