Předčasná smrt anglické královny, malý princ jako opička. I novináři dělají chyby

Narozením potomka vévodkyně Meghan a prince Harryho žila tento týden všechna světová média. Dlouho očekávána zpráva se ale neobešla bez novinářských pochybení. Třeba reportér BBC Danny Baker vzbudil rozruch, když na Twitteru přirovnal nového člena královské rodiny k opici. Při jakých dalších událostech došlo k obdobným novinářským přešlapům? Téma pro Newsroom ČT24.

Černobílá fotografie páru, který za ruku vede malého šimpanze v buřince a kabátu. K tomu popisek: „Miminko královské rodiny opouští nemocnici.“ V týdnu takhle glosoval na Twitteru britský novinář Danny Baker narození nového člena britské královské rodiny.

Rozhlasový moderátor veřejnoprávní BBC příspěvek posléze smazal a omluvil se, na internetu se ale ozvala řada pobouřených uživatelů. Podle nich jde o rasistický komentář. Vévodkyně Meghan je totiž míšenka a její matka Afroameričanka. 

Baker se hájil tím, že šlo o nevinný žert. „Omlouvám se, jestli můj humorný obrázek malého chlapíka v nóbl oblečení někoho pobouřil. Nikdy by mě to nenapadlo, no, moje smýšlení je choré,“ napsal na sociální síť a dodal, že by prý „stejně hloupý obrázek použil pro jakékoliv jiné královské dítě i pro dítě bývalého britského ministra zahraničí Borise Johnsona nebo klidně své vlastní“. Později uznal, že šlo o obrovskou chybu a novorozenci vzkázal: „Promiň, kamaráde.“

BBC však už ve čtvrtek zakročila a vyhodila ho. Uvedla, že jeho příspěvek se neslučuje s hodnotami, které stanice vyznává. „Danny je vynikající moderátor, už s námi ale nadále nebude spolupracovat na víkendovém pořadu,“ uvedla stanice.

O něco úsměvnějšího přešlapu se dopustili tuzemští novináři z redakce Seznam zpráv. Na pár minut zveřejnili zřejmě předpřipravený text i s poznámkou: Nevydávat! Titulek zněl: „Královská rodina slaví. Manželka prince Harryho Meghan porodila holčičku.“ Podle vedoucí webu Simony Holecové šlo jen o chybu v adrese článku.

„Omlouváme se za provinění“

Předpřipravené texty nejsou pro domácí ani světové redakce žádnou výjimkou. Novináři je mívají v záloze hlavně pro případ úmrtí významných osobností. O to méně úsměvné je, když právě takové zprávy omylem opustí redakční systém dříve, než by měly. 

Pokud jde o britskou královskou rodinu, už před čtyřmi lety vzbudila paniku reportérka BBC Ahmen Khawajaová tweetem: „královna Alžběta zemřela.“ Zpráva se začala po internetu šířit ještě dřív, než její autorka zjistila, že vyvolala planý poplach. Následně vše smazala. Šlo prý o nedopatření.

BBC celou situaci vysvětlila tím, že televize zkoušela zpravodajské postupy pro případ královnina úmrtí. Nikdy však nemělo dojít ke zveřejnění žádné ze zpráv. „Tweety byly neprodleně smazány, omlouváme se za provinění,“ uvedlo vedení stanice. Novináři už obdobně předčasně pohřbili i Steva Jobse. Jeho nekrolog před lety omylem vydala agentura Bloomberg. 

Takové chyby s předem hotovými texty a zkouškami zpravodajských postupů se nevyhnuly ani českým redakcím. Kdy a jak přešlápli tuzemští novináři? Více v Newsroomu ČT24:

Newsroom ČT24 (zdroj: ČT24)