Princ Harry a vévodkyně Meghan poprvé ukázali syna, pojmenovali ho Archie

Události: Harry a Meghan ukázali syna (zdroj: ČT24)

Britský princ Harry a jeho manželka Meghan ve středu poprvé ukázali na veřejnosti svého potomka, později oznámili i jeho jméno – Archie. Syn se vévodovi a vévodkyni ze Sussexu narodil v pondělí a vážil 3,2 kilogramu. Je osmým pravnoučetem královny Alžběty II. a prvním dítětem prince Harryho a Meghan.

Syn prince Harryho a vévodkyně Meghan se jmenuje celým jménem Archie Harrison Mountbatten-Windsor. Když chlapce ukazovali před novináři, Harry poznamenal, že rodičovství je úžasné. „Mám dva nejlepší muže na světě, jsem opravdu šťastná,“ uvedla Meghan.

Pár oznámil těhotenství v říjnu během návštěvy Austrálie a Nového Zélandu. Dítě je sedmé v řadě v nástupnictví na britský trůn. 

Harry byl u porodu osobně. „Bylo to úžasné, naprosto neuvěřitelné, jsem na svou ženu neskutečně hrdý. Byl to nejúžasnější zážitek, jaký jsem si kdy dokázal představit. Jak to ženy dokážou, je mimo představivost,“ konstatoval princ. „Stejně jako by řekl každý otec nebo rodič – moje dítě je naprosto úžasné,“ dodal.

Syn vévody a vévodkyně ze Sussexu
Zdroj: Reuters/Dominic Lipinski

Páru přicházely postupně gratulace z celého světa. S blahopřáním přišli například bývalá americká první dáma Michelle Obamová, kanadský premiér Justin Trudeau nebo předseda australské vlády Scott Morrison. „Gratuluji vévodovi a vévodkyni ze Sussexu k narození syna. Přeji vám vše nejlepší v tomto radostném období,“ reagovala na zprávu britská premiérka Theresa Mayová.

Manželé nechtěli znát pohlaví předem. Vévodkyně ze Sussexu se naposledy oficiálně objevila na veřejnosti v březnu, kdy v Londýně spolu s manželem podepsala kondolenční knihu v souvislosti s teroristickými útoky v novozélandském Christchurchi.

S královskou rodinou slaví celá Velká Británie
Zdroj: Reuters/Hannah McKay

Manželé se v dubnu přestěhovali na zrenovované panství Frogmore ve Windsoru, aby se mohli v klidu připravit na rodičovství. Oba rovněž předem uvedli, že s miminkem nebudou pózovat novinářům čekajícím před porodnicí, jak to udělal Harryho starší bratr William se svou manželkou Kate.

Rebel a rozvedená

Harry je bývalý rebel a milovník divokých večírků, ale také sportovec, voják a držitel řady cen za charitativní pomoc. Meghan je zase elegantní rozvedená bývalá herečka, navíc míšenka. Netradiční královský pár si i proto oblíbila řada lidí. Buckinghamský palác však nedávno musel řešit i rasistické a nenávistné vzkazy na sociálních sítích kvůli původu Meghan, jejíž matka je Afroameričanka.

Po boku prince Harryho si Meghan již stačila vybudovat image módní ikony, rovněž se ale v britských médiích proslýchá, že její vztahy s královskou rodinou a manželkou prince Williama Kate nejsou úplně ideální. Společně s princem Harrym se Markleová také angažuje v charitě.

Rachel Meghan Markleová se narodila 4. srpna 1981 v Los Angeles, kde i vyrostla. Její matka, Afroameričanka Doria Raglandová, je sociální pracovnice a instruktorka jógy, otec Thomas Markle bývalý televizní osvětlovač.

Po absolvování herectví a mezinárodních studií na soukromé Severozápadní univerzitě v roce 2003 začala Markleová dostávat drobné role a mezi zakázkami si přivydělávala jako kaligrafka na volné noze. Ztvárnila menší role v několika amerických televizních seriálech, největší popularitu jí přinesl seriál Kravaťáci.

Vedle herectví se angažovala v boji za práva žen, spolupracovala s OSN a účastnila se kampaně za dostupnost pitné vody v Africe.

V roce 2011 se provdala za herce a producenta Trevora Engelsona, manželství vydrželo dva roky.

S princem Harrym se seznámila na schůzce, kterou jim domluvil společný přítel. Chodit spolu začali v roce 2016, v listopadu 2017 se zasnoubili a Markleová oznámila, že končí s herectvím. Zrušila také své účty na sociálních sítích, kde dříve s oblibou sdílela řadu detailů ze svého soukromého života.

V rámci příprav na svatbu se nechala arcibiskupem z Canterbury pokřtít.

Společně s princem Harrym se Markleová angažuje v charitě. Například v září 2017 se v Kanadě spolu poprvé oficiálně objevili na veřejnosti při soutěžích invalidních válečných veteránů Invictus Games.

Meghan Markleová
Zdroj: Reuters

Princ Henry Charles Albert David, známý jako Harry, se narodil 15. září 1984 v Londýně následníkovi trůnu princi Charlesovi a princezně Dianě. Když v srpnu 1997 Diana zemřela při autonehodě v Paříži, bylo mu pouhých 13 let a s traumatem se vyrovnával dlouhé roky.

V září 1998 Harry nastoupil na prestižní internátní školu v Etonu, v květnu 2005 začal v souladu s královskou rodinnou tradicí navštěvovat vojenskou akademii v Sandhurstu, následovalo deset let v britské armádě včetně dvou bojových misí v Afghánistánu.

Během svých bouřlivých let vyvolal několik skandálů, například když se na večírku objevil v nacistické uniformě nebo se nechal fotit nahý. Vážnějších známostí měl Harry několik, o blížícím se zasnoubení se mluvilo zejména během jeho vztahu s herečkou Cressidou Bonasovou.

V červnu 2015 odešel Harry z aktivní služby u armády a ponechal si roli hlavního organizátora soutěže invalidních válečných veteránů Invictus Games. Přibral více královských povinností a charitativních závazků. V roce 2013 se zúčastnil expedice na Jižní pól.

V listopadu 2016 oficiálně potvrdil vztah s Meghan Markleovou, o rok později oznámil zasnoubení.

Princ Harry
Zdroj: Reuters
  • 8. listopadu 2016 – Kensingtonský palác potvrdil, že princ Harry chodí několik měsíců s herečkou Meghan Markleovou, a požádal média o soukromí.
  • 28. listopadu 2017 – Harry a Meghan oznámili zásnuby.
  • 15. prosince 2017 – Kensingtonský palác potvrdil, že pár se rozhodl vstoupit do manželského svazku ve Windsoru 19. května 2018.
  • 19. května 2018 – Harry a Meghan se vzali před zraky šesti set hostů a stali se vévodou a vévodkyní ze Sussexu.
  • 15. října 2018 – Kensingtonský palác oznámil, že vévodkyně je těhotná a porodí na jaře 2019.

    6. května 2019 – Vévodkyně Meghan porodila syna.
  • Zdroj: BBC