Buckinghamský palác bojuje s urážkami, vydal pravidla pro chování na sociálních sítích

Horizont ČT24: Urážky donutily Buckinghamský palác cenzurovat sociální sítě (zdroj: ČT24)

Velká Británie se během dvou měsíců dočká dalšího královského potomka, syna prince Harryho. Vedle upřímných gratulací ale Buckinghamský palác řeší dosud zcela nevídaný problém – lavinu rasistických a nenávistných vzkazů. Agresivní trollové útočí na nastávající matku Meghan Markleovou. A to kvůli původu – její matka je Afroameričanka.

Situace zašla tak daleko, že britská královská rodina začátkem týdne vydala pravidla chování pro ty, kdo ji sledují na sociálních sítích. Vyzývá v nich k vlídnosti a varuje, že nevhodný obsah může ohlásit policii.

„Žádáme všechny, kdo se zapojí do našich kanálů na sociálních sítích, aby projevili zdvořilost, vlídnost a respekt vůči všem členům naší komunity na sociálních sítích,“ ocitovala agentura Reuters z pravidel chování, která společně vydaly Buckinghamský a Kensingtonský palác a palác Clarence House.

Královskou rodinou žijí i bulvární média. Weby Meghan rády srovnávají s Kate, manželkou prince Williama. A vznikají legendy o tom, jak spolu obě ženy válčí. A když se o vztahu Meghan s princem Harrym dozvěděl svět, objevily se na internetu narážky na exotickou DNA nebo otroky na bavlníkových plantážích, domnělé předky americké herečky.

„Kate zosobňuje přesně to, co si představíte, když se řekne princezna. A buďme upřímní: je to běloška. Ale někdo jako Meghan představuje spíš odchylku. Je cizinka, nejen proto, že pochází z Ameriky, ale navíc má černošské předky, je rozvedená,“ nastínila rozdíly novinářka Yomi Adegokeová.

Za útoky stojí na internetu pouze dvacet účtů

Právě bulvární články, často smyšlené, slouží na internetu k šíření nenávistných rasistických komentářů. Televize CNN analyzovala 5200 tweetů zaměřených proti Meghan. Ukázalo se, že za většinou z nich – konkrétně sedmdesáti procenty – stojí pouhých dvacet účtů. Objevují se na nich i politická hesla – podpora brexitu nebo Donalda Trumpa.

„Meghan Markleová symbolizuje širší koncept úpadku Západu a Spojeného království. Jako by kazila tu tradiční instituci v podobě Buckinghamského paláce,“ myslí si Patrick Hermansson z organizace Hope Not Hate. Nemá ale důkazy o tom, že by se jednalo o koordinovanou kampaň. Podle něj aktivita trollů vyvrcholila loni na podzim, kdy vévoda a vévodkyně ze Sussexu oznámili, že čekají rodinu.

Lidé jsou zvědaví, jak bude dítě vypadat

„Možná to lidé nepřiznají, ale jsou zvědaví, jak to dítě bude vypadat. Hodně se o tom na Twitteru mluví, nejen rasisté, ale i ti, kteří Meghan podporují. Řeší recesivní geny, jestli bude mít dítě afro, jestli bude mít nos po matce,“ řekla novinářka Adegokeová.

Už teď panují obavy, že čím tmavší pleť královský potomek bude mít, tím horší odezvy se na sítích dočká. Buckinghamský palác proto věnuje víc času mazání komentářů a blokování nenávistných účtů.

Komentáře týkající se královské rodiny podle těchto pravidel nemají být pomlouvačné, nemravné či urážlivé. Nesmějí ani diskriminovat na základě rasy, pohlaví, náboženství, národnosti, sexuální orientace a dalších kritérií. Jejich obsah musí rovněž tematicky souviset se zveřejněným příspěvkem.

O tom, zda byla pravidla porušena, rozhodne palác. Příspěvek pak může skrýt či smazat a provinilce může do budoucna zablokovat. V krajním případě komentář ohlásí policii. Účet britské královské rodiny sleduje na Twitteru zhruba 3,87 milionu uživatelů, dalších asi 1,69 milionu sleduje twitterový profil Kensingtonského paláce.

Na svém Instagramu dokonce palác zakázal používat hanlivé označení negr nebo obrázky nožů a pistolí. Jinak se ale královská rodina sociálních sítí nebojí. Alžběta II. publikovala tento týden na Instagramu svůj první příspěvek. A jen za první den posbírala 240 tisíc „lajků“.