Jak teroristé útočili. V 8:45 první výbuchy, ve 14:15 osmá exploze

Jak se chronologicky odehrávaly události, které souvisely s teroristickými útoky na Srí Lance? Podle poslední bilance zemřelo 290 lidí a 500 bylo zraněno. Podle dosavadních zpráv si nejvíce obětí – třiadevadesát – vyžádala exploze v kostele sv. Šebestiána v Negombu.

Neděle 21. dubna

8:45 místního času (5:15 našeho času) – Výbuchy otřásly dvěma pětihvězdičkovými hotely Shangri-La a Kingsbury v Kolombu a dvěma katolickými kostely: sv. Antonína v Kolombu a sv. Šebestiána v Negombu, které leží asi 35 kilometrů severně od metropole.

8:50 – Pátá exploze zasáhla hotel Cinnamon Grand v Kolombu.

9:05 – Šestá exploze otřásla evangelickým kostelem ve městě Batticaloa.

11:30 – V Kolombu se sešla bezpečnostní rada státu pod vedením srílanského premiéra Ranila Vikremasingha.

11:40 – Vláda rozhodla o uzavření škol na dva dny.

13:45 – Sedmá exploze zasáhla hotel New Tropical Inn, který leží naproti vstupu do zoo na kolombském předměstí Dehivala.

14:15 – Osmá exploze byla hlášena během policejního zásahu z obytného komplexu na severním předměstí hlavního města. Při zásahu zahynuli tři policisté.

14:30 – Srílanské úřady dočasně zablokovaly některé sociální sítě, včetně Facebooku, Instagramu, YouTube a WhatsApp. Chtěly tak zabránit šíření poplašných zpráv a podněcování k náboženské nenávisti.

14:45 – Vláda vyhlásila dvanáctihodinový zákaz vycházení. Zrušen byl v pondělí 22. dubna ráno, následně byl vyhlášen nový. Týká se hlavního města a platit by měl od 20:00 do úterních 04:00 místního času (od pondělních 16:30 až úterý 00:30 našeho času).

16:00 – V zemi byla dočasně zastavena doprava.

16:45 – Policie oznámila, že bylo zatčeno prvních sedm podezřelých. Policisté dosud zatkli 24 lidí a po dalších pátrají.

22:30 – Policie ohlásila útok na mešitu ve městě Puttalum a žhářský útok na dva obchody vlastněné muslimy v městečku Kalutara.

Pondělí 22. dubna

7:15 – V médiích se poprvé objevily informace, že za útokem zřejmě stojí místní islamistická skupina. Informaci později potvrdil mluvčí vlády. Agentury skupinu identifikují jako Národní Tauhíd džamáate (NTJ). Skupina se ale zatím k útoku nepřihlásila.

7:30 – Vláda vyhlásila výjimečný stav, který rozšíří pravomoci policie a armády. Platit začne o půlnoci.

8:30 – Policie na autobusovém nádraží v Kolombu našla 87 rozbušek. Dopoledne explodovaly výbušniny v autě u kostela v Kolombu, když je likvidovali policejní specialisté. Výbuch nikoho nezabil.