Porošenko chce vyměnit boje za mírové vyjednávání už tento týden

Doněck (Ukrajina) - Ukrajinský prezident Petro Porošenko chce ukončit bojové akce na východě země už tento týden. Jde o první fázi dočasného příměří, které je součástí mírového plánu nedávno představeného při Porošenkově inauguraci. Příměří by mělo být vyhlášeno v okamžiku, kdy armáda uzavře hranice s Ruskem. Jak se k návrhu postaví samotní vzbouřenci, je ale diskutabilní. Podle aktuálních informací dnes obsadili budovu centrální banky v Doněcku.

Prezident dnes do Kyjeva svolal Radu národní bezpečnosti a obrany, svůj hlavní poradní orgán. Na poradě oznámil, že mírový plán by měl být navržen už tento týden. Předpokladem je podle něj plné obnovení kontroly hranic s Ruskem. „Propustnost hranic je jedinou překážkou příměří. Jakmile budou hranice uzavřeny, okamžitě můžeme vyhlásit zastavení palby,“ řekl Porošenko.

Po uvedení do úřadu počátkem června Porošenko prohlásil, že součástí jeho plánu je kromě zastavení palby vytvoření evakuačních koridorů pro civilní obyvatelstvo. Podle doněckých povstalců přitom Kyjev sliboval zřízení humanitárních koridorů už dávno, ale zůstalo prý vždy jen u slov. S podobným plánem zřídit obousměrný koridor včera přispěchalo Rusko. Kyjev ale ruské návrhy odmítá s argumentem, že do míst bojových operací by se kromě potravin a léků mohla z Ruska dostávat i výzbroj a munice určená proruským radikálům.

Klid zbraní a dosažení míru na východě země slíbil Porošenko Ukrajincům už minulý týden. Jeho plány narazily ale na tvrdý odpor východoukrajinských vzbouřenců. Rozpory Kyjeva s povstalci se prohloubily po novém zesílení bojových akcí v Doněcké a Luhanské oblasti, které v sobotu vyústily v sestřelení ukrajinského armádního letadla na luhanském letišti. Tragédie si vyžádala 49 mrtvých.

Ozbrojenci střeží důležité budovy v Doněcku
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Kyjevu nebudeme platit daně, vzkazují separatisté v Doněcku

Podle ozbrojenců hlídajících banku v centru Doněcku se na místě koná jednání, které má sladit činnost banky, daňové správy a oblastní pokladny pod dozorem samozvané Doněcké lidové republiky.„Nechceme platit daně Kyjevu, chceme si je nechat pro sebe,“ řekl jeden z ozbrojenců, který se představil jako Oleksandr Matjušin. Podle něj nejenže policie nebránila obsazení budovy, ale dokonce separatistům pomáhala.

Doněcká radnice dnes vyzvala obyvatele milionového města, aby se vyhnuli čtvrti, kde stojí centrální banka. „Doprava je zablokovaná“, uvedl tamní starosta v prohlášení. V Doněcké a Luhanské oblasti na východě Ukrajiny operují proruští separatisté od března. V dubnu proti nim zahájila ukrajinská armáda ofenzivu. Boje si vyžádaly více než 300 mrtvých.

Sergej Lavrov
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Ostrá slova diplomatů pokračují: Lavrov označil Deščycju za „odpad“

Před ruskými generálními konzuláty v Oděse a Charkově se dnes sešly desítky demonstrantů, mnozí z nich pod prapory ultranacionalistického Pravého sektoru. Podle ruského prohlášení podobné akce ohrožují bezpečnost ruských diplomatů a ukrajinská strana by jim měla zamezit. 

Hlavní ruská kritika ale směřuje na hlavu ukrajinského ministra zahraničí Andrije Deščycji, který v sobotu vulgárním výrazem přirovnal šéfa Kremlu k mužskému pohlavnímu údu. Premiér Dmitrij Medveděv dnes ministrovo chování označil za paranoidní, pro ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova je Deščycja „odpad“. S „touto osobou“ prý už Lavrov nehodlá jednat. 

Sám Deščycja dnes své chování obhajoval. V rozhovoru pro moskevský rozhlas tvrdil, že jeho vulgární výrok měl rozbouřené demonstranty uklidnit. V opačném případě prý byli odhodláni ruskou ambasádu vypálit.