Německo v digitalizaci pokulhává. V pohraničí se místní spoléhají i na služby českých operátorů

Události: Německu se nedaří pokrýt vlastní území vysokorychlostním internetem (zdroj: ČT24)

Největší evropská ekonomika zaostává v digitalizaci. Německu se nedaří pokrýt vlastní území vysokorychlostním internetem, a dokonce ani telefonním signálem. Kancléřka Angela Merkelová slibuje změnu. Otevřená ale zůstává řada otázek. Jednou z nich je i německý postoj vůči koncernu Huawei. Média nicméně uvádí, že Německo je možnosti dovolit čínské společnosti účast na mobilních sítích páté generace nakloněno.

V saském Olbernhau žije přibližně 12 tisíc obyvatel. Krušné hory, ve kterých město leží, jsou ale pro německé operátory nezajímavé místo. Kvůli špatnému telefonnímu a internetovému připojení se proto i tamní starosta musí často spoléhat na pevnou linku. 

„Jsou části města, které nemají vůbec žádný signál. Nikdy, nula, nic. Je nepochopitelné, že Německo – údajně high-tech velmoc – má pořád tolik děr v pokrytí signálem, že na dálnici na trase z Drážďan do Berlína pětkrát vypadne spojení,“ uvedl starosta Olbernhau Heinz-Peter Haustein.

Olbernhau leží na českých hranicích. Místní tak často řeší potíže s mobilním signálem i internetem tím, že se spoléhají na služby českých operátorů.

Je to problém tak palčivý, že ho musí řešit nejen obyvatelé německého pohraničí, ale i jeden z nejvýznamnějích politiků světa – kancléřka Angela Merkelová. „I zemědělci potřebují pro své stroje na polích internetové připojení. To znamená, že potřebujeme pokrytí internetem na celém území,“ řekla Merkelová na summitu o digitalizaci Evropy v Berlíně.   

WSJ: Německo je nakloněno účasti Huawei při budování sítí 5G

Německo ale neřeší jenom pokrytí svého území mobilním signálem, ale i budování nejmodernější sítě páté generace (5G). Ta umožní připojení například samočinných robotů, dronů sbírajících odpadky v mořích nebo samořiditelných aut. Tyto vize vzbuzují naděje, ale i obavy, a to například ze špionáže. Otázkou například zůstává, jestli se má výstavby pokročilé datové sítě zúčastnit čínská firma Huawei.

List The Wall Street Jounal (WSJ) v úterý s odvoláním na nejmenované německé představitele uvedl, že tamní vláda je nakloněna možnosti dovolit společnosti Huawei účast na budování mobilních sítí 5G.

Podle listu předběžné rozhodnutí už před dvěma týdny učinila skupina příslušných německých ministrů. Takovéto rozhodnutí by však i v případě následného potvrzení mohlo čelit opozici ve vládě i v parlamentu.

Ministr hospodářství Peter Altmaier uvedl, že vláda o svém postupu vůči firmě Huawei stále jedná. „Nemohu tuto zprávu explicitně potvrdit, protože se stále nacházíme v procesu jednání s dalšími ministerstvy,“ uvedl Altmaier podle agentury Reuters.

Mluvčí ministerstva vnitra zase podle  serveru CNBC uvedl, že Německo není připraveno k vyloučení společnosti Huawei z vysokorychlostních sítí. „Přímé vyloučení konkrétního 5G dodavatele v současnosti není právně možné a neplánuje se,“ cituje CNBC z e-mailového prohlášení mluvčího. Ministerstvo se podle něj soustředí na úpravu bezpečnostních požadavků, která by zaručila bezpečnost sítí i v případě nedůvěryhodného dodavatele.