Na jihu Brazílie se protrhla důlní nádrž. Záchranáři pátrají po dvou stovkách lidí

Na jihozápadě Brazílie nedaleko města Belo Horizonte se protrhla odpadní nádrž dolu a zaplavila rozsáhlou oblast, včetně několika domků. Záchranáři pátrají asi po dvou stech nezvěstných lidech. Zatím však nejsou zprávy o obětech, několik zraněných bylo převezeno do nemocnice, uvedla tamní média. Firma Vale provozující důl sdělila, že nevylučuje ztráty na životech, protože v době protržení nádrže byli v části dolu lidé.

Na větší počet zraněných se už připravila místní nemocnice ve městě Brumadinho, která zatím podle agentury Agencia Brasil přijala dvě zraněné ženy. Jejich stav je podle lékařů stabilizovaný.

Prezident Jair Bolsonaro vyjádřil obavy, že neštěstí si mohlo vyžádat oběti, a na místo vyslal tři členy své vlády. Sám postiženou oblast navštíví v sobotu, uvedl mluvčí vlády. Tým na místo hodlá vyslat i ekologická organizace Greenpeace.

Zaplavený důl i domy

Záběry ze sociálních sítí ukazují rozsáhlé oblasti vegetace zaplavené bahnem. Na jednom videu záchranář spolu s dělníkem tahají zraněného muže z bahna. Na dalších záběrech jsou bahnem zaplavené domky.

„Podle prvních informací byla zaplavena administrativní oblast dolu a část komunity Vila Ferteco. Zatím nejsou potvrzené zprávy o obětech,“ uvedla v prohlášení brazilská společnost Vale, které důl poblíž města Brumadinho patří. Areál leží nedaleko města Belo Horizonte, metropole státu Minas Gerais na jihozápadě Brazílie.

Stát Minas Gerais postihlo podobné neštěstí s protrženými důlními nádržemi v listopadu 2015, tehdy voda a bahno zaplavily několik vesnic a zemřelo přitom 19 lidí.