Nad Japonským mořem se srazily dva ruské letouny. V bouři nacvičovaly manévry

Na Dálném východě se srazily dva ruské stíhací bombardéry Su-34, oznámilo ruské ministerstvo obrany. Obě dvoučlenné posádky se katapultovaly, ale ze čtyř letců se zatím podařilo z vod Japonského moře zachránit jen jediného, dalšího našli námořníci na záchranném voru mrtvého a po ostatních se pátrá. Uvedla to agentura TASS. Resort obrany tak popřel prvotní informace, že jeden ze strojů přistál s poškozeným motorem a že se podařilo zachránit i dvoučlennou posádku druhého letounu.

„Loď zapojená do pátrací a záchranné operace nalezla a vyzdvihla na palubu individuální záchranný vor s tělem letce ze Su-34, který nejevil známky života,“ uvedlo ministerstvo podle agentury Interfax. Zachráněného letce vyzdvihl z moře vrtulník, jeho život není v ohrožení, ujistilo ministerstvo.

Po ostatních letcích pátrá šest lodí Tichomořské flotily a několik rybářských plavidel, protiponorkový letoun Tu-142, jehož přístroje umožňují zaznamenat objekty na hladině, několik vrtulníků a dalších letadel. Pátrání ale ztěžuje špatné počasí se silným větrem a velkými vlnami a tma.

Incident se podle ruského ministerstva stal nad Japonským mořem asi 35 kilometrů od ruské pevniny. Bombardéry nacvičovaly letové manévry, operace prováděly bez výzbroje. V době neštěstí byla v regionu silná bouře.

Nehodu zřejmě zavinil lidský faktor

Příčinou srážky byla podle předběžných zjištění chyba pilota. Ministerstvo rozhodlo, že do vyšetření všech okolností nehody budou lety strojů tohoto typu v Rusku zastaveny.

Bombardéry Su-34, které se vyrábějí od roku 2008, zaznamenaly v posledních pěti letech v Rusku dvě nehody. V létě 2015 a loni havarovaly stroje tohoto typu při přistání na letištích u Voroněže a v Chabarovském kraji. V obou případech selhal padákový brzdný systém.