Petice studentů uspěla. Veronské divadlo zrušilo koncert neofašistů věnovaný Janu Palachovi

Divadlo v severoitalské Veroně, kde se měl tuto sobotu konat koncert italských neofašistických kapel na památku Jana Palacha, odřeklo organizátorům pronájem sálu. Podle deníku Il Giornale to znamená, že se proti koncertu postavila církev, alespoň tak interpretuje rozhodnutí kongregace spravující divadlo. Místní úřady, městské i provinční, ale záštitu nad akcí potvrdily, informoval italský tisk. Proti akci se v Česku podepisovala petice, již iniciovala Filozofická fakulta Univerzity Karlovy.

Sdružení Nomos, které koncert takzvaného „nazirocku“ organizuje, o pronájem sálu s kapacitou necelých 400 míst požádalo divadlo Teatro Stimmate už vloni v listopadu. Kongregace Congregazione delle Sacre Stimmate, založená na počátku 19. století, která divadlo vlastní, s ním nejprve souhlasila. Po kritice z Itálie i Česka však vlastník divadla pronájem odřekl.

Podle deníku Il Giornale bylo dosud prodáno 320 lístků. Organizátoři musí hledat náhradní prostor. Divadlo Teatro Stimmate se nachází v centru Verony, necelý kilometr od balkonu shakespearovské Julie Kapuletové. Hlavní organizátor akce a člen místního zastupitelstva Andrea Bacciga uvedl, že výtěžek z koncertu měl jít na pomoc místním lidem, které vloni v září postihla povodeň, a že kongregace se chce od aféry distancovat.

Záštita byla potvrzena

Záštitu nad akcí nicméně v pondělí potvrdily jak provinční, tak obecní úřady. Na úrovni města pro patronát hlasovala strana Vzhůru, Itálie expremiéra Silvia Berlusconiho, dvě krajně pravicová uskupení Bratři Itálie a vládní Liga a dvě místní občanské iniciativy, napsal v deníku La Repubblica Paolo Berizzi, který o celé kauze informoval již dříve.

„Jan Palach je symbolem svobody proti všem diktaturám a připomínat si ho je správné,“ komentoval rozhodnutí předseda obecní rady Ciro Maschio z krajně pravicové strany Bratři Itálie. „Jestliže si jej někdo připomíná a další proti tomu protestují, místo aby na něj také vzpomínali, vyznívá to divně. Polemiky i očerňovací a mystifikační kampaň, kterou v médiích v posledních týdnech rozpoutala krajní levice, jsou motivem, proč patronát potvrdit,“ dodal.

„Verona se v posledních desetiletích stala baštou extrémní pravice, která zde nachází silného spojence i v radikální katolické pravici,“ komentoval minulý týden v ČRo Radiožurnál souvislosti kauzy česko-italský novinář Andreas Pieralli. Vážná je podle něj skutečnost, že koncert zaštiťují místní úřady, tedy vlastně i italský stát, což považuje za „nepřijatelné“.