Italskou sněmovnou prošel upravený rozpočet na příští rok

Zprávy: Italská sněmovna schválila rozpočet vstřícnější vůči požadavkům EU (zdroj: ČT24)

Italská Poslanecká sněmovna schválila na poslední chvíli rozpočet na příští rok, který musel Řím po výtkách Evropské komise přepracovat. Senátem už rozpočet prošel minulou neděli. Evropská komise se minulý týden s Itálií dohodla na změnách rozpočtu, což odvrátilo disciplinární kroky proti Římu.

Vláda s návrhem rozpočtu spojila v Poslanecké sněmovně hlasování o důvěře, aby schválení uspíšila. Pro hlasovalo 327 poslanců, proti bylo 228 zákonodárců.

Hlasování o důvěře ukončilo hašteřivou debatu s opozicí, která si stěžovala, že kvůli dohodě s Bruselem, kterou populistická vláda uzavřela na poslední chvíli, nezbyl čas na to, aby se poslanci přepracovaným rozpočtem zabývali.

Už po hlasování v Senátu opoziční Demokratická strana uvedla, že nebyl čas na podrobné projednání rozpočtu a že požádá italský nejvyšší soud, aby posoudil ústavnost takového postupu.

Původní návrh italského rozpočtu na příští rok z října počítal se schodkem 2,4 procenta hrubého domácího produktu (HDP), což představovalo trojnásobek ve srovnání s plány předchozí vlády. Kompromis sjednaný s Evropskou komisí předpokládá deficit 2,04 procenta HDP.

Italská koaliční vláda, tvořená pravicovou stranou Liga a protestním Hnutím pěti hvězd (M5S), se dostala k moci v červnu, mimo jiné díky slibovanému snižování daní a zvyšování sociálních výdajů.

Konečné hlasování o rozpočtu se má uskutečnit v neděli dopoledne, nicméně deník La Repubblica jej označuje za formalitu.